A betárolt gabona minőségének megőrzése

Az ideális nedvességtartalommal és beltartalmi értékekkel learatott termény minőségének megóvása az egyik legfontosabb feladat. Megfelelő körülmények között a gabona viszonylag hosszú ideig eltartható.

gépmax_2010_04.jpgAz aratás idejére az asszimilációs folyamatok végbemennek, azonban a mikrobák jelenléte a tárolás alatt is folyamatos. Ezek az organizmusok bizonyos nedvességtartalomnál és hőmérsékletnél komoly károkat okozhatnak, rontják a termény minőségét.
Manapság a silókban a legmodernebb technológiák állnak rendelkezésre, azonban a régi konstrukciókban nem mindenhol van kiépítve a szellőztető és keverő, forgató rendszer. Ez azonban elengedhetetlen a minőség megőrzéséhez.

A nedvességtartalom 13 és 15 % között ideális, hogy elkerüljük a veszteséget. A hőmérsékletet pedig folyamatos kontroll alatt kell tartani, hogy megelőzhessük az öngyulladást.
Ha a betárolni kívánt gabona nedvességtartalma meghaladja a fent említett értéket, akkor általában túlszárítással csökkentik a nedvességet. Ez azonban nagy költségekkel jár. Ezt elkerülvén kínál cégünk mobil gabonakeverő és -szellőztető berendezéseket.

A Tayfun gabonaszellőztető készülék egy 2,3 méter hosszúságú csőből, egy 1,5 KW-os motorból és egy markolatból áll. A szellőztető cső használata igen egyszerű. Belehelyezzük a felhalmozott terménybe 2,3 m mélyen a csövet, majd ráhelyezzük a fúvóberendezést, és egy bilinccsel rögzítjük. 
Hosszabb ideig történő tárolás esetén a készülék használata elengedhetetlen. A Tayfunnal levegőt juttathatunk a gabonaszemek közé, így megóvjuk a terményt a nedvesedéstől illetve különböző fertőzések, kártevők megjelenésétől.

Ez a készülék egy 5 méter sugarú körben, 3,5 méter mélyen átszellőzeti a terményt.

A Kornknecht mobil keverő egy csigás keverőrúd szemes terményekhez. A készülék használatával a felhalmozott terményt megkeverhetjük, homogenizálhatjuk. A szemek könnyebben szellőznek, nem tömörödnek össze. Elkerülhető a különböző toxikus anyagok kialakulása, és mindenekelőtt a túlmelegedés. A készülék működése egyszerű. Beleszúrjuk a halomba teljesen függőlegesen, úgy hogy a keverőrúd ne érintse a padozatot. Bekapcsolás után a keverő folyamatosan halad előre. A keverőrúd hossza 2 méter, haladási sebessége kb. 1 m/min. A motor teljesítménye 2,2 kW. A készülék súlya kb. 38 kg.
gabonakeverő.jpg
A hőmérséklet folyamatos ellenőrzését végezhetjük különböző mérőpálcákkal illetve komplett hőmérsékletfigyelő rendszerekkel. A  Pfeuffer GT1 hőmérsékletmérő szonda egy nagyon hasznos, költségkímélő és egyszerű megoldás az ömlesztett termények hőmérséklet ellenőrzésénél. Különböző méretekben kapható, így megfelel a magasabb silótornyokban illetve a padozaton tárolt gabona ellenőrzésére. A tárolásnál az ideális 10-15 Celsius fok levegő- és maghőmérséklet.

A megfelelő időben learatott és betárolt termény tehát folyamatos ellenőrzés és kezelés mellett hosszú ideig problémamentesen tárolható. Ezekkel a készülékekkel fenntarthatjuk az ideális állapotot, megőrizhetjük a gabona minőségét.
kornknecht.jpg

Ha tetszett a hír oszd meg ismerőseiddel!

Kapcsolódó dokumentumok:

GépMax PR cikk 2010/4 (pdf - 0.41mb)

Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.

Pályázat