Érjen el nagyobb hasznot sorvezetőjével!

Megvette legújabb sorvezető GPS készülékét és úgy gondolja ettől egyből pontosan is fog dolgozni? Pontatlannak érzi sorvezetőjét, de nem érti miért "téved" a sorvezető? Most eláruljuk Önnek a pontos munkavégzés trükkjeit!

cikk1.jpgAz Agrogazda.hu mérőműszerek Kft. csapata már 10 éve foglalkozik GPS-es sorvezetők értékesítésével, 8 éve pedig gyártással. Ebben az időszakban több ezer gazdához jutottunk el valamilyen sorvezető GPS kapcsán. A visszajelzéseik alapján folyamatosan fejlesztjük mezőgazdasági sorvezető rendszereinket, sőt 2015-től már LD-Agro márkanévvel saját fejlesztésű automata kormányzási rendszerekkel is ki tudjuk egészíteni a mezőgazdasági GPS-eket.

A technika önmagában viszont kevés! A legjobb sorvezető GPS esetén is csak akkor lehet kihozni a maximumot, ha megfelelő módon használják. Ez különösen igaz az egyszerűbb sorvezetők esetén, melyeket kisebb gazdaságokban használnak. Itt különösen fontos a mezőgazdasági GPS egyes funkcióinak ismerete, és azok helyes használata. Az alábbi cikkben márka és típustól függetlenül segítünk praktikus tanácsokkal, tapasztalatokkal, mellyel a legjobban kihasználható a már meglévő mezőgazdasági GPS!

A sorvezető GPS vevőjének helye

gps vevő.jpgA sorvezető GPS antennáját vagy vevőjét célszerű a gép középvonalában elhelyezni. Ebben az esetben ugyanis a sorvezető szoftverén belül nem szükséges a GPS vevő oldalirányú eltérését mérni. Az viszont nagyon fontos, hogy a GPS-vevő centiméter pontosan a gép középvonalán legyen. Ha ugyanis a GPS vevő helyzete ettől eltér balra pl. 10 cm-t, akkor ez már 10 cm-es eltérést jelent az első sorban, a fordulót követően pedig újabb 10 cm-t fog jelenteni. Ez a gondatlan antennarögzítés 20 cm-es kihagyásként vagy ráfedésként fog jelentkezni a következő sorban!

Amennyiben a GPS-vevőt nem lehet valami oknál fogva a középvonalon elhelyezni, akkor nagyon pontosan le kell mérni a középvonaltól való távolságot. Ezt az értéket minden LD-Agro márkájú, de ma már a legtöbb sorvezető GPS szoftverében is meg lehet adni.

A precíz mérés különösen fontos, mert egy sorvezető GPS-nél a pontosságot alapvetően a GPS-vevő és annak helyzete határozza meg!

Hova tegyem a traktoron a GPS vevőt? Orrsúlyra vagy a fülke tetejére?
vevő2.jpg
Visszatérő kérdés, hogy a sorvezető GPS vevője a fülke tetejére, a motorházra, az orrsúlyra, esetleg a munkaeszközre kerüljön-e? Itt több szempontot kell figyelembe venni a sorvezető precíz működéséhez. Sík vidéken, egyenletes terepviszonyok mellett minél magasabbra kerül a sorvezető antennája, annál jobb rálátást biztosít a műholdakra, így jobb, pontosabb jelvételt tesz lehetővé. Ebben az esetben tehát a legjobb, ha a mezőgazdasági GPS antennája a fülke tetejére kerül. Domboldalon, ha egyenletes a dőlés mértéke, szintén nem okoz komoly eltérést, ha a sorvezető GPS-vevője a fülke tetejére kerül, mivel az oda és visszaúton is megegyezik a dőlés mértéke.

antenna.jpg

Amennyiben dombos vidéken, nehéz terepi viszonyok között használunk mezőgazdasági GPS-t, akkor jobb, ha közelebb kerül a GPS vevő a talajhoz. Ebben az esetben ugyanis kisebb lesz a dőlésből, billegésből adódó eltérés, így a sorvezető GPS is pontosabb lehet. Célszerű tehát a sorvezető GPS vevőjét a motorházra vagy az orrsúlyra tenni. Fontos, hogy ebben az esetben nagyon körültekintően helyezzük el mind a GPS vevőt és annak a kábelét is! Kerüljük a motor vagy kipufogó forró részeit, mert azok maradandó károsodást okozhatnak a GPS-vevőben vagy annak kábelében!

dőlés.jpg

Amennyiben a sorvezető GPS rendelkezik dőlésszögszenzorral is, akkor nyugodtan lehet tenni az antennát a fülke tetejére, mivel ezek a mezőgazdasági GPS-ek a terepi viszonyokból adódó eltéréseket kompenzálják.


Gyakran felmerülő kérdés, hogy vegyszerezésnél vagy műtrágyaszórónál érdemes-e az antennát a pl. a szórókeretre tenni. Természetesen amennyiben a GPS vevő kábele elégendő hosszúságú, ez is megoldás lehet. Ha viszont LD-Agro sorvezető GPS-e van, akkor a sorvezető GPS szoftverében egyszerűbb megadni a GPS vevő és a ténylegesen munkát végző eszköz közti távolságot.

A mezőgazdasági GPS-ek legtöbb hibaforrása a referenciavonal nem helyes felvételéből ered! (A-B pont rögzítése)

Az A és B pontok felvételénél több dologra is figyelni kell. A legfontosabb, hogy az A-B pontot menet közben vegyük fel, ugyanis ekkor irányvektor is lesz, amivel pontosabb lesz a referenciavonal felvétele. Ingyenes GPS-jelek használatánál álló helyzetben az A és B pont a valósághoz képest akár méterekkel is eltérhet! Az is fontos, hogy az A és B pontok között kellően nagy távolság legyen. Szélsőséges esetben, ha az A pont menetirány szerint jobbra tolódik, a B pont pedig balra, hatalmas eltéréseket is tapasztalhatunk, főleg ha a két pont közel van egymáshoz. Éppen ezért célszerű az A pontot a sor elején, a B-t pedig a tábla végén felvenni, így a lehető legkisebbre csökkenthető az eltérés. Az ábrán a zöld vonalak mutatják a valós, gép által bejárt útvonalat, a piros pedig a sorvezető GPS által rögzített útvonalat.

ab2.jpg

A fentiek miatt sorvezető GPS-szel, ingyenes jelekkel meglévő nyomvonalakra szinte sosem lehet utólagosan sorokat felvenni. Ehhez előfizetéses korrekciós jel szükséges, melynek a visszatérési pontossága pár centiméteres! Ingyenes GPS-jelek használatával akkor lehetséges pontosan használni a sorvezető által használt referenciavonalat, ha már a nyomvonalak kialakításakor is használják a mezőgazdasági GPS-t. Az LD-Agro sorvezetőkben a rögzített segédvonalak tárolhatóak, elmenthetőek, később a táblára visszatérve ugyanezeket a segédvonalakat visszatöltve képes a sorvezető GPS a meglévő nyomvonalakon navigálni. Sajnos ebben az esetben is előfordulhat úgynevezett csúszás (drift), de erre a legtöbb sorvezető GPS-ben szintén van megoldás.

Időnként úgy érezni, mintha a felvett vonalak egyszerűen arrébb csúsznának? Ezt drift-nek hívják, mely egyszerűen kiküszöbölhető!

Mit is jelent ez a csúszás, mikor jelentkezik, hogyan lehet észrevenni? A csúszás a GPS technológiából ered, sorvezetőknél csak az ingyenes korrekciós jelek esetén. Annyit jelent, hogy a mezőgazdasági GPS-szel egy korábbi pontra vagy művelőútra visszatérve a sorvezető kisebb-nagyobb eltérést mutathat. Viszont a jó hír, hogy az eltérés mértéke és iránya ugyanaz, ezért lehet ezt a mezőgazdasági GPS-ekkel korrigálni. Erre a korrekcióra az LD-Agro sorvezető GPS-ek nagy részében többféle megoldás is létezik.

Az egyik a már fent említett eset, amikor rendelkezünk GPS-es sorvezetővel felvett művelőúttal. A korábban rögzített táblaadatokat visszatöltve mégis eltérést látunk, holott fizikailag a traktorral pont a nyomvonalon haladunk. Ebben az esetben lehetőség van a sorok eltolására, korrigálására. Egyszerűen egy gomb megnyomásával a sorvezetőn a szoftver a referenciavonalakat hozzáigazítja a művelőutakhoz. Ennek feltétele, hogy a mezőgazdasági GPS-szel már korábban rögzítve legyenek például a vetéskor a sorok. De mi a helyzet akkor, ha nincs művelőút, amihez a mezőgazdasági GPS-sel igazodni lehetne?

gps.jpg


LD-Agro sorvezető GPS-szel erre az esetre is van megoldás! Nagyobb táblákon előfordulhat például vegyszerezéskor, hogy a tábla közepén abba kell hagyni a munkát, feltölteni a tartályt és később kell visszatérni. Ilyenkor a munka megkezdése előtt a tábla mellett kell egy külső referenciapontot rögzíteni a mezőgazdasági GPS segítségével. Ez egyfajta virtuális bázisállomásként fog működni a sorvezető számára. A későbbiek során így bármikor erre a referenciapontra visszatérve a traktorral korrigálhatóak a fent említett csúszások a sorvezető GPS-en egy GPS kalibráció segítségével. Köszönhetően az LD-Agro sorvezető GPS kalibráció funkciójának és a sorok számozásának, a félbehagyott munkánál a feltöltését követően pontosan ott folytatható a munka ahol korábban kiürült a tartály.

Válasszon felelősségteljesen GPS sorvezetőt, ismerje meg a készülék szoftveres funkcióit is!

A fentiekből kiderül, hogy érdemes rászánni egy kis időt a sorvezető GPS megfelelő beállítására, a GPS vevő pontos helyének meghatározására. Így lehet ugyanis a legnagyobb költségcsökkenést elérni a mezőgazdasági GPS használatával. Az LD-Agro sorvezetők magyar nyelvű kézikönyvében ezek a funkciók, beállítások részletesen le vannak írva, így ezt célszerű a traktorban tartani. Amennyiben mégsem boldogulnak a sorvezető beállításával, bosszankodás helyett lépjenek kapcsolatba a kereskedővel, akitől a készüléket vásárolták! A magyarországi LD-Agro márkaképviseletek munkatársai mind kimagasló képesítéssel rendelkeznek és kérdések esetén az Ön rendelkezésére állnak! A márkaképviseletek listáját a www.ldagro.com oldalán találják meg.

Sose bosszankodjon, hívja fel a kereskedőjét, kérjen segítséget tőle! Olvassa el figyelmesen a kézikönyveket, vagy a "Hogyan használd a GPS-ed!" kézikönyvet, melyet minden LD-Agro sorvezető vásárlása mellé ajándékba adunk a szintén ajándék LD-Agro Map kiértékelő programmal együtt!

Bővebb információ és felvilágosítás
Kocsis Árpád
+36 70/342-3887
Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.
www.agrogazda.hu

 

Ha tetszett a hír oszd meg ismerőseiddel!

Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.

Pályázat