Ügyfélszolgálat

Központ:
+36 22/322-650

Szerviz :
+36 70/618-6220

INGYENES TELEFON:

SKYPE HÍVÁS INDÍTÁSA

Időjárás Felhőkép

Érjen el nagyobb hasznot sorvezetőjével!

Megvette legújabb sorvezető GPS készülékét és úgy gondolja ettől egyből pontosan is fog dolgozni? Pontatlannak érzi sorvezetőjét, de nem érti miért "téved" a sorvezető? Most eláruljuk Önnek a pontos munkavégzés trükkjeit!

cikk1.jpgAz Agrogazda.hu mérőműszerek Kft. csapata már 10 éve foglalkozik GPS-es sorvezetők értékesítésével, 8 éve pedig gyártással. Ebben az időszakban több ezer gazdához jutottunk el valamilyen sorvezető GPS kapcsán. A visszajelzéseik alapján folyamatosan fejlesztjük mezőgazdasági sorvezető rendszereinket, sőt 2015-től már LD-Agro márkanévvel saját fejlesztésű automata kormányzási rendszerekkel is ki tudjuk egészíteni a mezőgazdasági GPS-eket.

A technika önmagában viszont kevés! A legjobb sorvezető GPS esetén is csak akkor lehet kihozni a maximumot, ha megfelelő módon használják. Ez különösen igaz az egyszerűbb sorvezetők esetén, melyeket kisebb gazdaságokban használnak. Itt különösen fontos a mezőgazdasági GPS egyes funkcióinak ismerete, és azok helyes használata. Az alábbi cikkben márka és típustól függetlenül segítünk praktikus tanácsokkal, tapasztalatokkal, mellyel a legjobban kihasználható a már meglévő mezőgazdasági GPS!

A sorvezető GPS vevőjének helye

gps vevő.jpgA sorvezető GPS antennáját vagy vevőjét célszerű a gép középvonalában elhelyezni. Ebben az esetben ugyanis a sorvezető szoftverén belül nem szükséges a GPS vevő oldalirányú eltérését mérni. Az viszont nagyon fontos, hogy a GPS-vevő centiméter pontosan a gép középvonalán legyen. Ha ugyanis a GPS vevő helyzete ettől eltér balra pl. 10 cm-t, akkor ez már 10 cm-es eltérést jelent az első sorban, a fordulót követően pedig újabb 10 cm-t fog jelenteni. Ez a gondatlan antennarögzítés 20 cm-es kihagyásként vagy ráfedésként fog jelentkezni a következő sorban!

Amennyiben a GPS-vevőt nem lehet valami oknál fogva a középvonalon elhelyezni, akkor nagyon pontosan le kell mérni a középvonaltól való távolságot. Ezt az értéket minden LD-Agro márkájú, de ma már a legtöbb sorvezető GPS szoftverében is meg lehet adni.

A precíz mérés különösen fontos, mert egy sorvezető GPS-nél a pontosságot alapvetően a GPS-vevő és annak helyzete határozza meg!

Hova tegyem a traktoron a GPS vevőt? Orrsúlyra vagy a fülke tetejére?
vevő2.jpg
Visszatérő kérdés, hogy a sorvezető GPS vevője a fülke tetejére, a motorházra, az orrsúlyra, esetleg a munkaeszközre kerüljön-e? Itt több szempontot kell figyelembe venni a sorvezető precíz működéséhez. Sík vidéken, egyenletes terepviszonyok mellett minél magasabbra kerül a sorvezető antennája, annál jobb rálátást biztosít a műholdakra, így jobb, pontosabb jelvételt tesz lehetővé. Ebben az esetben tehát a legjobb, ha a mezőgazdasági GPS antennája a fülke tetejére kerül. Domboldalon, ha egyenletes a dőlés mértéke, szintén nem okoz komoly eltérést, ha a sorvezető GPS-vevője a fülke tetejére kerül, mivel az oda és visszaúton is megegyezik a dőlés mértéke.

antenna.jpg

Amennyiben dombos vidéken, nehéz terepi viszonyok között használunk mezőgazdasági GPS-t, akkor jobb, ha közelebb kerül a GPS vevő a talajhoz. Ebben az esetben ugyanis kisebb lesz a dőlésből, billegésből adódó eltérés, így a sorvezető GPS is pontosabb lehet. Célszerű tehát a sorvezető GPS vevőjét a motorházra vagy az orrsúlyra tenni. Fontos, hogy ebben az esetben nagyon körültekintően helyezzük el mind a GPS vevőt és annak a kábelét is! Kerüljük a motor vagy kipufogó forró részeit, mert azok maradandó károsodást okozhatnak a GPS-vevőben vagy annak kábelében!

dőlés.jpg

Amennyiben a sorvezető GPS rendelkezik dőlésszögszenzorral is, akkor nyugodtan lehet tenni az antennát a fülke tetejére, mivel ezek a mezőgazdasági GPS-ek a terepi viszonyokból adódó eltéréseket kompenzálják.


Gyakran felmerülő kérdés, hogy vegyszerezésnél vagy műtrágyaszórónál érdemes-e az antennát a pl. a szórókeretre tenni. Természetesen amennyiben a GPS vevő kábele elégendő hosszúságú, ez is megoldás lehet. Ha viszont LD-Agro sorvezető GPS-e van, akkor a sorvezető GPS szoftverében egyszerűbb megadni a GPS vevő és a ténylegesen munkát végző eszköz közti távolságot.

A mezőgazdasági GPS-ek legtöbb hibaforrása a referenciavonal nem helyes felvételéből ered! (A-B pont rögzítése)

Az A és B pontok felvételénél több dologra is figyelni kell. A legfontosabb, hogy az A-B pontot menet közben vegyük fel, ugyanis ekkor irányvektor is lesz, amivel pontosabb lesz a referenciavonal felvétele. Ingyenes GPS-jelek használatánál álló helyzetben az A és B pont a valósághoz képest akár méterekkel is eltérhet! Az is fontos, hogy az A és B pontok között kellően nagy távolság legyen. Szélsőséges esetben, ha az A pont menetirány szerint jobbra tolódik, a B pont pedig balra, hatalmas eltéréseket is tapasztalhatunk, főleg ha a két pont közel van egymáshoz. Éppen ezért célszerű az A pontot a sor elején, a B-t pedig a tábla végén felvenni, így a lehető legkisebbre csökkenthető az eltérés. Az ábrán a zöld vonalak mutatják a valós, gép által bejárt útvonalat, a piros pedig a sorvezető GPS által rögzített útvonalat.

ab2.jpg

A fentiek miatt sorvezető GPS-szel, ingyenes jelekkel meglévő nyomvonalakra szinte sosem lehet utólagosan sorokat felvenni. Ehhez előfizetéses korrekciós jel szükséges, melynek a visszatérési pontossága pár centiméteres! Ingyenes GPS-jelek használatával akkor lehetséges pontosan használni a sorvezető által használt referenciavonalat, ha már a nyomvonalak kialakításakor is használják a mezőgazdasági GPS-t. Az LD-Agro sorvezetőkben a rögzített segédvonalak tárolhatóak, elmenthetőek, később a táblára visszatérve ugyanezeket a segédvonalakat visszatöltve képes a sorvezető GPS a meglévő nyomvonalakon navigálni. Sajnos ebben az esetben is előfordulhat úgynevezett csúszás (drift), de erre a legtöbb sorvezető GPS-ben szintén van megoldás.

Időnként úgy érezni, mintha a felvett vonalak egyszerűen arrébb csúsznának? Ezt drift-nek hívják, mely egyszerűen kiküszöbölhető!

Mit is jelent ez a csúszás, mikor jelentkezik, hogyan lehet észrevenni? A csúszás a GPS technológiából ered, sorvezetőknél csak az ingyenes korrekciós jelek esetén. Annyit jelent, hogy a mezőgazdasági GPS-szel egy korábbi pontra vagy művelőútra visszatérve a sorvezető kisebb-nagyobb eltérést mutathat. Viszont a jó hír, hogy az eltérés mértéke és iránya ugyanaz, ezért lehet ezt a mezőgazdasági GPS-ekkel korrigálni. Erre a korrekcióra az LD-Agro sorvezető GPS-ek nagy részében többféle megoldás is létezik.

Az egyik a már fent említett eset, amikor rendelkezünk GPS-es sorvezetővel felvett művelőúttal. A korábban rögzített táblaadatokat visszatöltve mégis eltérést látunk, holott fizikailag a traktorral pont a nyomvonalon haladunk. Ebben az esetben lehetőség van a sorok eltolására, korrigálására. Egyszerűen egy gomb megnyomásával a sorvezetőn a szoftver a referenciavonalakat hozzáigazítja a művelőutakhoz. Ennek feltétele, hogy a mezőgazdasági GPS-szel már korábban rögzítve legyenek például a vetéskor a sorok. De mi a helyzet akkor, ha nincs művelőút, amihez a mezőgazdasági GPS-sel igazodni lehetne?

gps.jpg


LD-Agro sorvezető GPS-szel erre az esetre is van megoldás! Nagyobb táblákon előfordulhat például vegyszerezéskor, hogy a tábla közepén abba kell hagyni a munkát, feltölteni a tartályt és később kell visszatérni. Ilyenkor a munka megkezdése előtt a tábla mellett kell egy külső referenciapontot rögzíteni a mezőgazdasági GPS segítségével. Ez egyfajta virtuális bázisállomásként fog működni a sorvezető számára. A későbbiek során így bármikor erre a referenciapontra visszatérve a traktorral korrigálhatóak a fent említett csúszások a sorvezető GPS-en egy GPS kalibráció segítségével. Köszönhetően az LD-Agro sorvezető GPS kalibráció funkciójának és a sorok számozásának, a félbehagyott munkánál a feltöltését követően pontosan ott folytatható a munka ahol korábban kiürült a tartály.

Válasszon felelősségteljesen GPS sorvezetőt, ismerje meg a készülék szoftveres funkcióit is!

A fentiekből kiderül, hogy érdemes rászánni egy kis időt a sorvezető GPS megfelelő beállítására, a GPS vevő pontos helyének meghatározására. Így lehet ugyanis a legnagyobb költségcsökkenést elérni a mezőgazdasági GPS használatával. Az LD-Agro sorvezetők magyar nyelvű kézikönyvében ezek a funkciók, beállítások részletesen le vannak írva, így ezt célszerű a traktorban tartani. Amennyiben mégsem boldogulnak a sorvezető beállításával, bosszankodás helyett lépjenek kapcsolatba a kereskedővel, akitől a készüléket vásárolták! A magyarországi LD-Agro márkaképviseletek munkatársai mind kimagasló képesítéssel rendelkeznek és kérdések esetén az Ön rendelkezésére állnak! A márkaképviseletek listáját a www.ldagro.com oldalán találják meg.

Sose bosszankodjon, hívja fel a kereskedőjét, kérjen segítséget tőle! Olvassa el figyelmesen a kézikönyveket, vagy a "Hogyan használd a GPS-ed!" kézikönyvet, melyet minden LD-Agro sorvezető vásárlása mellé ajándékba adunk a szintén ajándék LD-Agro Map kiértékelő programmal együtt!

Bővebb információ és felvilágosítás
Kocsis Árpád
+36 70/342-3887
Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.
www.agrogazda.hu

 

Ha tetszett a hír oszd meg ismerőseiddel!

AGRÁRTERMÉKEINK

Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.