Gabonavizsgáló mérőműszerek a kereskedelem és a raktározás számára!

A gabona, miután a legfontosabb élelmi cikkünk, a legnevezetesebb cikke a mezőgazdasági termelésnek és kereskedelemnek. A megfelelő minőségi osztályozás növeli a gabona értékét, és ez pozitív módon hat vissza a gabonatermesztésre is.

agrárágazat.jpgMivel a gabona a minősége szerint kerül a felvásárló helyekre, elengedhetetlen, hogy folyamatosan tisztában legyünk a gabonánk minőségével.

Aratáskori gyors nedvességmérő készülékek:
A mezőgazdaságban a nedvességtartalom a leglényegesebb szempont az aratás időpontjának meghatározásában. Manapság már nagyon fontos, hogy a legmegfelelőbb időpontban történjen a termény betakarítása. A kis- és nagygazdák számára is egyaránt jelentős költségmegtakarítást jelent, ha a megfelelő nedvességtartalommal aratják le terményeiket.
pfeuffer he50.jpg
Mintavétel és minta-előkészítés:
Az aratás után, a gabona, a szállítóautókon keresztül a raktárakba kerül és elkezdődik a kereskedelmi folyamat. Ennek első lépése, hogy a minőség megállapítására a szállító autókból mintát vesznek. Ez történhet egy kézi 1,5 – 2 méteres mintavevővel, de akár egy automata mintavevővel is. Az automata robotkar közvetlenül a szállítójárműről veszi a mintát, távirányítással a mérlegházból. Ezzel a készülékkel megszűnik minden eddigi manipuláció lehetősége!

A minta-előkészítés során fontos, hogy a gabona tiszta legyen, és osztályokba legyen sorolva a szemek minősége alapján. A mintatisztító szemes termények tisztítására és szortírozására alkalmas készülék. Különböző rostanagyságú szitáinak köszönhetően a gabona minőségét azonnal megkaphatjuk százalékos arányban. Ezen kívül a készülék a szemetet külön gyűjtőzacskóba juttatja, így a szemét arányával és az esetleges tisztítási költségekkel is tisztában lehetünk.

A szemes termény-osztályozó a gabonakereskedők, gabonafelvásárlók elengedhetetlen eszköze. Ez a készülék jelenti a minőség garanciáját. Segítségével könnyen megállapítható a termény minősége, kiszűrhetőek a rossz minőségű szemek. A készülékbe töltött termény a szitákon keresztül osztályozódik, majd innen külön edényekbe kerül, így gyorsan kiszámítható a rosszminőségű szemek százalékos aránya. Ez segít elkerülni az anyagi károkat, mivel a kereskedő nem vesz át rossz minőségű gabonát, vagy csak alacsonyabb áron, ezzel biztosítja, hogy nem keveredik jó minőségű gabonához rossz minőségű, illetve szennyeződést tartalmazó áru, mely az egész gabonatétel minőségét leronthatja.
Pfeuffer mintatisztító.jpgLaboratóriumi nedvességmérő készülékek:
A minta előkészítését követően a nedvességtartalom vizsgálata következik. A nedvesség meghatározására még a teljesen automatikus egészszem mérős készülékek szolgálnak, melyekkel nedvesség-tartalom, hektolitersúly és hőmérséklet mérhető. Mivel ezek automatikusan töltik meg a mérőcellákat, mindig azonos mennyiségű és tömörségű mintát analizál, így a kapott értékek összevethetőek.

Gabonaanalizáló készülékek:
Különböző vizsgálatokhoz szükség van a NIR beltartalmi elemzőkre. A hordozható típusok segítségével akár a helyszínen is megvizsgálhatjuk a fehérje-, nedvesség- és olajtartalmat. Ezek a készülékek annak érdekében lettek kifejlesztve, hogy betakarításkor a minőséget és piacképességet meghatározó értékeket, azonnal mérni tudjuk, akár kombájntételenként is. Ezenkívül vannak a teljesen automata készülékek, melyek a beltartalmi anyagokat másodpercek alatt meghatározzák. Mérhetünk velük nedvességet, fehérjét, olajt, keményítőt, sikért, nyers rostot, szedimentációs értéket.

Gabonák tárolása raktárakban, silókban:
A gabona a mintavétel és analizálások után a tárolókba kerül. Fontos, hogy folyamatosan nyomon kövessük a tárolt termény hőmérsékletét és nedvességét, hogy elkerüljük a minőségromlást, vagy túlmelegedés esetén az esetleges öngyulladást. A hőmérsékletmérő szonda egy nagyon hasznos, költségkímélő és egyszerű megoldás az ömlesztett termények hőmérséklet ellenőrzésénél. A hőmérsékletmérő rúd, különböző méretekben kapható. Ha biztonságban szeretné tudni gabonaraktárát, silóját, a legmegfelelőbbek a kiépített, központi vezérlőegységgel felszerelt hőmérsékletellenőrző rendszerek.

Ha tetszett a hír oszd meg ismerőseiddel!

Kapcsolódó dokumentumok:

Agrárágazat PR cikk - Minőségvizsgálók (pdf - 0.06mb)

Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.

Pályázat