Sorvezető GPS-ek számszerűsített megtérülése

A Landasin-Agrogazda Kft. már közel tíz éve foglalkozik sorvezető GPS-ekkel és mezőgazdasági mérőműszerekkel. Kezdetben még csak a sorvezetők forgalmazásával, majd az egyre nagyobb igények miatt az utóbbi 5-6 évben már saját fejlesztésű és összeszerelésű sorvezetők GPS-ek gyártásával is foglalkozik. Az LD-Agro márkanév ma már jól cseng a hazai gazdák körében, hiszen számtalan elégedett LD-Agro Mg Navigátor, Mg Navigátor V2 és LineGuide sorvezető tulajdonos használja és spórol vele pénzt nap mint nap. De pontosan mennyit is?


Mennyi pénzt spórolhat meg az, aki sorvezető GPS-t és automata szakaszolót használ?


A kérdés egyszerű, ám konkrét esetbensorvezető megtérülése.jpg számszerűsíteni a GPS-es sorvezetővel megtakarított forintokat már jóval bonyolultabb.  Nagy átlagban sorvezető nélküli munkánál 7 %-ot szoktak mondani átfedésre és kihagyásra, de ez nemmindenműveletre és nemmindenesetben igaz. Viszont ez a néhány százalék egy adott növénykultúránál jelentkezhet többször is műtrágyaszórásnál, vegyszerezésnél, talajmunkálatoknál, valamint az üzemanyagban és a bérmunkában is.

GPS-es sorvezetők használata nélkül is eltérő a különböző gépek üzemanyag fogyasztása, amit még az országon belüli talajtípusok eltérése is befolyásol, valamint még nem vettük figyelembe a legfontosabbat sem: az emberi tényezőt. Sok múlik a jó traktoroson is, de bizonyos helyzetekben már ez is kevés.


Lehetséges a GPS-es sorvezető használatával elérhető megtérülés kiszámítása?Mg navigátor.jpg

Két GPS-es sorvezetőt használó gazda tapasztalatainak felhasználásával most kísérletet teszünk erre. Ők már évek óta használják az LD-Agro Mg Navigátor V2 és LineGuide 800 GPS-es sorvezetőjüket, több száz hektáron gazdálkodnak, főként kukoricát, búzát, napraforgót és repcét termelnek. Egyikük – aki egy John Deere GPS-vevős LineGuide 800 típusú sorvezetőt használ – egy Leica AS7500-as automata szakaszoló beszerzésén gondolkodik, mellyel további pénzt spórolhatna vegyszerezésnél.

Röviden tekintsük át azokat a sorvezető GPS-eket és az automata szakaszolót, melyekre a számításokat elvégeztük


A belépő szintet az LD-Agro Mg Navigátor sorvezető GPS képviseli, nettó ára: 245 000 Ft, így ezt a sorvezetőt a néhány tíz hektáron gazdálkodók is megengedhetik maguknak, hiszen néhány év alatt megtakarítja a készülék árát, majdminden azt követő évben pedig hasonló összeget spórolhat! Az Mg Navigátor sorvezető GPS sorcsatlakozási pontossága 30-40 cm, ezért a számításoknál átlagosan 3%-os megtakarítással kalkuláltunk. A sorvezetésen kívül területet is mér, kiírja a pillanatnyi sebességet tizedes pontossággal (vegyszerezésnél, műtrágyaszórásnál hasznos), hektárszámláló funkcióval is rendelkezik. Az Mg Navigátor kiegészíthető egy tolatókamerával is, mellyel növeli a biztonságos munkavégzést.Mg_Navigator_V2.jpg

Az LD-Agro Mg Navigátor V2 sorvezető GPS külső, 5 Hz-es GPS-vevője segítségével átlagosan 15-20 cm-es sorcsatlakozási pontosságot biztosít, így itt már 6%-os költségcsökkenéssel is számolhatunk.  Az LD-Agro Mg Navigátor V2 nettó ára: 345 000 Ft, így megfelelő növénykultúrában használva már 100 hektáron 1 év alatt behozza az árát. Az Mg Navigátor V2 sorvezető GPS az Mg Navigátor valamennyi funkcióját tudja, továbbá már az átfedéseket is kijelzi, valamint tartalmaz egy virtuális szakaszoló funkciót is. Ebben az esetben a sorvezető GPS pontosan megmutatja mikor és hol kell a permetező szakaszait ki/bekapcsolni, hogy ne legyen kihagyás/átfedés. Opcionálisan két tolatókamera is ráköthető, így akár az elevátort, vagy a vágóasztalt is figyelemmel kísérheti a sorvezető GPS képernyőjén.LineGuide300.jpg

Az LD-Agro LineGuide 300 sorvezető GPS professzionális Leica SmartAG antennájával már 10-15 cm-es átlagos sorcsatlakozási pontosságra képes, 7%-os költségmegtakarítással számolhatunk, mindezt nettó 495 000 Ft-ért. Lehetőség van az opcionális GLONASS műholdak aktivációjára is, így a plusz orosz műholdak segítségével nehéz terepi viszonyok mellett is tartható a jó sorcsatlakozási pontosság. A LineGuide 300 sorvezető GPS rendelkezik az Mg Navigátor V2 valamennyi funkciójával, még több lefedési mintával, és a nagyobb pontosságot adó Leica Smart AG antennával.

Az LD-Agro LineGuide 800 sorvezető GPS nagyobb LineGuide800.jpgkijelzővel, még pontosabb, 10 Hz-es John Deere StarFire 300 GPS-vevővel már nettó 575 000 Ft-os áron elérhető, mellyel átlagosan 8%-os költségcsökkenés valósítható meg. A LineGuide 800 sorvezető GPS 21 cm-es kijelzője extra nagy fényerővel bír, napsütésben isminden jól látható. A kiemelkedő sorcsatlakozási pontosságról pedig az ingyenes jelekkel dolgozó John Deere StarFire 300 GPS-vevő gondoskodik, mely nem csak John Deere traktorokra szerelhető fel! Valamennyi sorvezető GPS, az LD-Agro Mg Navigátor, Mg Navigátor V2, LineGuide 300 és LineGuide 800 is típus- és márkafüggetlen, így bármilyen típusú traktorba, kombájnba beszerelhető!


Az LD-Agro Mg Navigátor V2, LineGuide 300 ésAS7500-left-view.jpg LineGuide 800 sorvezető GPS továbbfejleszthető gépvezérléssel, a Leica AS7500 automata szakaszolóval is. Ebben az esetben a szakaszok kezelését az eszköz automatikusan elvégzi, így ezzel további +2%-os megtakarítás érhető el vegyszerezésnél. Az automatikus szakaszolás nagyban megkönnyíti és pontosabbá teszi a munkát, ennek megtérülése valamivel nagyobb területet kíván. Az AS7500-as gépvezérlés nettó ára: 399.000 Ft.


GPS-es sorvezető használatával búzánál a leggyorsabb megtérülés!

A számításokat 342,5 Ft-os nettó gázolajárral és 1.000 Ft-os nettó órabérrel számoltuk (a táblázat többi összege is nettóban értendő). Az adatok szerint valamennyi művelet nettó költsége búza esetén 118.260 Fthektáronként. Az LD-Agro LineGuide 800 + Leica AS7500 automata szakaszolóval így összesen 10.781 Ft, a LineGuide 300 sorvezető GPS-szel 7.546 Ft, az Mg Navigátor V2 sorvezetővel 6.468 Ft, az Mg Navigátor GPS-es sorvezetővel pedig hektáronként 3.243 Ft költségcsökkenést érhetünk el az átfedések és kihagyások csökkentésével. Fontos megjegyezni, hogy egy sorvezető GPS használatával nemcsak a költségek csökkenthetők, a hozam is magasabb lesz a pontosabb kijuttatás miatt!

(Kattintson a képre a nagyításhoz!)

abra01.jpg
Megtérülés kalkuláció GPS-es sorvezetővel kukoricánál

Mivel kukoricánál a sortávolságok adottak, így a GPS-es sorvezetővel addig lehetséges a költségcsökkentés, amíg a sorok nem látszanak szabad szemmel. Ez érinti a talajelőkészítést, gyomirtást, permetezést, illetve a talaj előkészületi munkálatait a következő évre. Automata szakaszoló használata itt kevésbé indokolt, viszont a fordulóknál kukoricában is jelentősen megkönnyítheti a gépvezérlés a traktoros dolgát. A sorok kialakulása után a sorvezető továbbra is használható, nem kell számolni a sorokat, ezt megteszi helyettünk a sorvezető GPS.

(Kattintson a képre a nagyításhoz!)

abra02.jpg
A táblázatból kiolvasható, hogy a magas vegyszer- és műtrágyaárak miatt ezen a két műveleten lehet a legtöbb pénzt megfogni. Az LD-Agro LineGuide 800 + Leica AS7500 automata szakaszolóval hektáronként 6.720 Ft, a LineGuide 300 sorvezető GPS-szel 4.704 Ft, az Mg Navigátor V2 sorvezetővel 4.032 Ft, az Mg Navigátor GPS-es sorvezetővel pedig hektáronként 3.243 Ft költségcsökkenést érhetünk el az átfedések és kihagyások csökkentésével.

Sorvezető használatával repcénél érhető el a legnagyobb költségcsökkenés

(Kattintson a képre a nagyításhoz!)

abra03.jpg


A repcetermesztés sok tényezőn múlik, elsősorban az időjáráson (csapadékmennyiség, fagy, jégeső), valamint a kártevők elleni védekezésen. sorvezető GPS segítségével az időjáráson nem változtathatunk, de a talajelőkészítésnél és a vegyszerezéseknél nagyban hozzájárulhat a költségek csökkentéséhez. Az LD-Agro LineGuide 800 + Leica AS7500 automata szakaszolóval hektáronként 15.041 Ft, a LineGuide 300 sorvezető GPS-szel 10.528 Ft, az Mg Navigátor V2 sorvezetővel 9.024 Ft, az Mg Navigátor GPS-es sorvezetővel pedig hektáronként 4.512 Ft költségcsökkenést érhetünk el az átfedések és kihagyások csökkentésével.


Sorvezető GPS-szel napraforgóban is csökkenthetőek a költségek

(Kattintson a képre a nagyításhoz!)

abra04.jpg
A napraforgó szintén tipikusan magyar szántóföldi növényünk, igen népszerű hazánkban. Sorvezető használatával itt is jelentős költségeket takaríthatunk meg a talajelőkészítés, műtrágyaszorás és vegyszerés során. Mivel a sorok itt is adottak – hasonlóan a kukoricához – a sorvezető GPS csak korlátozott mértékben alkalmazható, de gépvezérléssel kombinálva jelentős megtakarításokat eredményezhet. Az LD-Agro LineGuide 800 + Leica AS7500 automata szakaszolóval hektáronként 7.470 Ft, a LineGuide 300 sorvezető GPS-szel 5.229 Ft, az Mg Navigátor V2 sorvezetővel 4.482 Ft, az Mg Navigátor GPS-es sorvezetővel pedig hektáronként 2.241 Ft költségcsökkenést érhetünk el az átfedések és kihagyások csökkentésével.


Összegezve: Kérjünk tanácsotrepce4.jpg szakembertől a megfelelő sorvezető GPS kiválasztásához!

A fenti táblázatokból is kitűnik, hogy az adott növénykultúrához megfelelően kiválasztott mezőgazdasági sorvezetőn mennyimindenmúlik. Gyors megtérülést már az olcsóbb sorvezetőkkel is el lehet érni (Mg Navigátor és Mg Navigátor V2), a pontosabb sorvezető GPS-ek segítségével (LineGuide 300 és LineGuide 800), precízebb kijuttatás érhető el, különösen a Leica AS7500-as automata szakaszolóval kiegészítve.

Az ideális sorvezető kiválasztásához kérje kollégáink segítségét, akik a szakértelmük és tapasztalatuk révén megtalálják Önnek a legjobb megoldást!

Kocsis Árpád
Landasin-Agrogazda Kft.
70/3423887 

Ha tetszett a hír oszd meg ismerőseiddel!

Kapcsolódó termékek:

Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.

Pályázat