AGRÁRTERMÉKEINK

Mezőgazdasági drón » Drón szoftverek

NDVI kiértékelő program

Leírás

A drónok által rögzített multispektrális képek értelmezéséhez, megértéséhez egy speciális szoftver szükséges. Szeretne egy egyszerűen kezelhető szoftverrel többet kihozni a földjeiből?

- Digitális térképek, georeferált térképek létrehozásához

- Káresemények (vadkár, vízkár, stb.) dokumentálásához

- Növényvédelemhez

- Hozamnövekedés eléréséhez

- Öntözés tervezéséhez

- Tápanyagutánpótlás tervezéséhez

- Menedzsment zónák kialakításához

Milyen adatok nyerhetők ki egy NDVI kamerával készített térképből?

Pix4Dfields_zonation_map1 Generate management zones and track progress of seeding efforts.jpgKlorofil térkép: A növény klorofiltartalmát mutatja. Valamiért egyes részeken nem úgy fejlődött, mint a többi, pl. beteg levelek elsárgultak. Vízállás is okozhat ilyen eltéréseket. Általában permetezéssel vagy tápanyagkijuttatással orvosolhatóak ezek az eltérések. A problémás területet Az NDVI térképen meg lehet jelölni, koordináták alapján agronómus szemrevételezheti. RGB felvételen lehet, hogy egységesen zöld a növény, klorofiltartalom mégsem egységes a területen belül. Taposások, vadkárok szél által elfektetett növények is jól kimutathatóak.

Gyomosodás: A gyomnövényeket úgy érzékeli, hogy a növénytípusok közötti különbségeket a klorofill tartalmon keresztül kiemeli, a világosabb vörös színt pedig a kisebb klorofill tartalmúakhoz rendeli. A gyomtérkép alapján az agronómus szemrevételezéssel meggyőződhet arról, hogy milyen gyom ellen kell védekezni, és megfelelő mennyiségű vegyszert lehet vásárolni. A felvétel alapján akár permetezéshez térkép is készíthető, megfelelő munkagépbe visszatöltve pedig a traktorosnak csak végig kell mennie a táblán, nem manuálisan kell kijuttatást vezérelnie.

Pix4Dfields_index_map Visualise & understand the crop health by using accurate vegetation indices.jpgNDRE index: Az NDRE érzékeny a levelek klorofill tartalmára, a levélfelületekre variabilitására és a talaj háttér hatására. Levelekből állapítja meg a tápanyagra visszavezethető problémákat. Hasonló a klorofill térképhez.

NDVI Index: Az NDVI a növényi levelekből visszavert vörös és közel infravörös sávokat kontrasztosítja. Ez általános jelzés a vegetáció sűrűségére, és gyakran használják az élő zöld növényzet földről való megkülönböztetésére. Alapvetően az NDVI a növények stresszességét méri. A szűrőkkel ellátott RGB kamerákkal csak ezt lehet mérni, de ezt is csak egy szűk sávban. Önmagában az NDVI térkép nagyon kevés információt hordoz.

DSM: Domborzati térkép, amiből megállapítható, hol vannak süllyedések, magasabb részek. Klorofiltérképpel kombinálva például észrevehetőek a homokpadok, a talaj eltérő minősége.

Pix4Dfields_digital_surface_model Get more details about irrigation variability and pinpoint erosion-prone areas.jpg

De az adatokon túl mindenképpen egy növényorvosnak / agronómusnak személyesen meg kell győződnie arról, hogy mi történt az adott területen, a drón és az NDVI kamera NEM váltja ki a szakembert és szaktudást!

Ha tetszett a termék akkor oszd meg ismerőseiddel!

HOZZÁSZOLÁSOK
Hozzászolások a termékről, írjon Ön is!

» A hozzászoláshoz kérem jelentkezzen be.

Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.