Fellőtték a GALILEO első műholdjait!

Október 21-én közép-európai idő szerint fél egykor 23000 km-es magasságban a Szojuz hordozórakétával pályára állították a rendszer első két műholdját.


A GALILEO Európa saját, önálló műholdrendszere, mely szemben az amerikai NAVSTAR GPS és az orosz GLONASS rendszerekkel nem katonai, hanem polgári irányítás alatt áll. Az eredetileg 2008-ra tervezett üzembe helyezés minimum 2014-ig csúszik, ekkorra érik el a próbaüzemhez szükséges kiépítettséget. 2014-től háromféle szolgáltatást nyújt a GALILEO: az ingyenes, nyílt szolgáltatást, mely bárki számára elérhető, a kormányzati szolgáltatást és kutató- és mentőszolgáltatást. A GALILEO pontossága az amerikai GPS 3-8 méterével szemben 1 méter alatti lesz pont meghatározásánál.

IOV-1 műhold.jpg

2018-ig évi 2-4 újabb műhold pályára állítása várható, a programot az Európai Űrügynökség (ESA) irányítja és az Európai bizottság finanszírozza. Az eredetileg tervezett 3,4 milliárd eurós költség várhatóan 5 milliárd euróra emelkedik majd. A gazdaságra becsült összhatása viszont várhatóan 90 milliárd euró lesz az elkövetkezendő 20 év során.

A Landasin-Agrogazda Kft. kínálatában már most van olyan GPS-es sorvezető készülék, mely alkalmas a GALILEO-által sugárzott jelek vételére. Az Mg Navigátor V2 típusú sorvezető 5 Hz-es U-blox GPS-vevővel akár 50 csatorna vételére is képes. A jelenleg elérhető GPS-jelek és korrekciós jelek (WAAS/EGNOS, GLONASS, MSAS) mellett képes lesz fogadni az új, pontosabb GPS-rendszer jeleit is.

Ha tetszett a hír oszd meg ismerőseiddel!

Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.

Pályázat