Mezőgazdasági robotpilóta a hatékonyság növelésének szolgálatában

Napjainkban tevékenységi területtől függetlenül rendkívül fontos, hogy a hatékonyság növelése érdekében korszerű, praktikus megoldásokat vessünk be. Korántsem mindegy azonban, hogy milyen minőségű munkát végeznek a szakemberek, és a gyakran szűkösre szabott időbe mennyi teendő fér bele. Nincs ez másként akkor sem, ha mezőgazdasági gépvezérlésről van szó, – írja az agrogazda.hu - ugyanis a manapság használatos kormányautomatika rendszerekkel nem csak nagyobb haszon érhető el, de azonnali megtakarítás is érzékelhető.

A robotpilóta rendszerek előnyei a mezőgazdaságban

A termelésre fordított költségek növekedésével permetezés-szakaszolás3.jpgegyidejűleg rendkívül fontos, hogy olyan technológia szolgálja az eredményesebb munkavégzést, mely nem csak hatékonyabbá teszi a tevékenységet, de az élő munkaerő kímélése érdekében is sikeresen vethető be. A robotpilóta rendszerekkel mindez elérhető, sőt, már egy egyszerű GPS-sorvezető előnyeit is gyorsan meg lehet tapasztalni. A keletkező átfedések és kihagyások nem csak több üzemanyag-felhasználást okoznak, de több munkaórát, és az ezzel járó többletkiadásokat is. A mezőgazdasági gépvezérlés gyakorlatilag emberi beavatkozás nélkül teszi lehetővé, hogy a kombájnok, permetezők, vagy traktorok akár centiméteres pontossággal működjenek, és haladjanak az előre meghatározott nyomvonalon. A robotpilóta alkalmazásának előnyei tehát magukért beszélnek.

Vetés, vagy például vegyszerezés esetében fontos, hogy a sorok párhuzamosak legyenek, ezzel a korábbiakban már említett üzemanyag-megtakarítás érhető el. A robotpilóta rendszerek egy sor terhet levesznek a vezető válláról, aki így a sortartás helyett valóban arra tudja fordítani figyelmét, hogy a munkafolyamatra összpontosítson. A gép kezelőjének tehermentesítése csökkenti annak fáradtságérzetét, a munkavégzés egyéb fázisai tehát még tökéletesebben kivitelezhetővé válnak így. További nagy előnye a robotpilótának, hogy gyakorlatilag napszaktól függetlenül megtalálja a csatlakozó sorokat, de akár ködben is pontos munkavégzést tesz lehetővé.

Mezőgazdasági gépvezérlés Magyarországon

Manapság hazánkban is egyre többen döntenek automata_kormányzás_robotpilóta.jpgúgy, hogy a kevesebb ráfordítással nagyobb hozam elérését lehetővé tevő mezőgazdasági robotpilóta mellett teszik le a voksot. Amennyiben a traktor felszereltsége nem megfelelő, úgy az utólagos hidraulika szelepvezérlés beépítésével van mód arra, hogy a kormányautomatika megfelelően szolgálja az igényeket. Hazánkban, a mezőgazdasági gépvezérlés fejlődésének köszönhetően ma már vetés esetében is sikerrel bevethető a korszerű technológia, és e területen is megtakarítás érhető el. Míg robotpilóta használata nélkül ráfedések, vagy duplán szórások keletkezhetnek, addig az eszköz használatával nem csak ez kerülhető el, de így sok vegyszert, üzemanyagot, munka-, és üzemórát takaríthatunk meg.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő rendszert?

A rendelkezésre álló lehetőségek között többféle típus is megtalálható Magyarországon, így gyakorlatilag bármelyik önjáró permetezőbe, traktorba vagy kombájnba be lehet építeni azokat. A gyorsulásmérőnek, a giroszkópnak és az iránytűnek köszönhetően a rendszer tökéletesen korrigál minden pontatlanságot, amely a dőlésből eredhet. Az univerzális kormányautomatika előnye abban rejlik, hogy egyszerűen mobilizálható, tehát több gépen is használható. Amennyiben nem rendelkezik a gép hidraulika kormányszeleppel, úgy leteheti a voksot egyedi hidraulikus felszerelő készletek mellett is, melyek előnye, hogy jelentős megtakarítás érhető el ilyen segítségükkel.

A robotpilóta rendszerek precíz és pontos munkavégzést tesznek lehetővé, ráadásul úgy, hogy közben kézzel fogható többlethozamot és megtakarítást lehet elérni. Az akár két centiméteres pontossággal üzemelő rendszernek köszönhetően kevesebb üzemórára van szükség, sőt, a kezelő is tehermentesíthető. A vetéstől a betakarításig számos területen alkalmazható a korszerű technológia.

Forrás: Agrogazda.hu

 

Ha tetszett a hír oszd meg ismerőseiddel!

Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.

Pályázat