Rengeteg vattacukros látogató a 77. OMÉK-on!

Robotpilóta és automata kormányzás helyett, lehet nekünk is vattacukrot kellene árulnunk?
- Kiállítók voltunk a 77. OMÉK-on is!


20150923_124319.jpgMinden elismerésem a szervező cégnek, aki nagyon rövid idő alatt az utolsó pillanatban, egy igen színvonalas kiállítást hozott létre! Minden volt ami a budapesti mezőgazdaságot és állattartást eddig nem látott lakosoknak kellett. Az árusoktól gyönyörű virágokat lehetett kapni, tanácsokat az udvari kertrendezéshez, megcsodálni minden országrész nevezetességeit amik nagyon szépen voltak kiállítva. Ott voltak helyi kistermelők is akik mézet, sajtot vagy egyéb kézműves munkát, ételeket árultak, de persze kínai késeket is lehetett kapni teleshoppos marketing szöveggel.

Az ételre sem lehetet panasz hisz az A pavilonban a Mc Donald's is kivonult, akinek bizonyára sok hazai kistermelő szállít be (őszintén remélem így van, és hogy a kiállításon még több kistermelő tudott üzletet kötni a Mc Donald's-al) és a legkülönfélébb ételkülönlegességeket is meg lehetett találni pl. Gyros, hurka, kolbász, dagadó és természetesen a főző show sem hiányozhatott. Mindent ételt lehetett kapni amit a pénztárca elbírt! Mindent, pont mint egy búcsúban vagy a pesti nagybani piacon.

Kiállítás Budapestnek!

A 77. OMÉK rengeteg budapesti lakost vonzott be, hivatalos előzetes adatok szerint az összes látogató szám elérte a 85.000 főt az 5 nap alatt. A szervezők célja egyértelmű volt, a látogatók ismerhessék meg az élelmiszeripari termékek alapanyagait és előállításuk folyamatát, a földműveléstől az állattartáson keresztül, a feldolgozóipart és az agrárium életének mindennapjait. Ezt a szervezők valószínűleg sikernek is könyvelik el, a látogatói létszám alapján, de nem mindenki számára volt az!

A látottak és tapasztaltak alapján a szakma sajnos hiányzott a kiállítás területéről. Pontosabban fogalmazva, a szakmai kiállítók akik kemény pénzeket fizettek a megjelenésért, ők ott voltak, csak a komoly szakmai érdeklődés hiányzott a kiállítás területéről! De miért is lehetett ez?


Búcsú/majális vagy szakmai napok? Vasárnap?

A szervezőknek véleményem szerint el kellene döntenie melyik irányba mennek a jövőben. Búcsút/majálist szerveznek, vagy szakmai napokat színvonalas és minden gazdálkodót érintő napi aktualitásokkal, szakmai előadásokkal, oktatásokkal. A félreértések elkerülése végett a kettő nem zárja ki egymást, sőt egymást erősítik, de a reklámért és szervezésért felelős személyek a jövőben jobban megtalálhatnák az egyensúly a két réteg között.

A 77. OMÉK kiállítás saját felmérésünk alapján úgy nézett ki, hogy 100 látogatóból 5-6 fő volt az akinek ténylegesen bármilyen köze is volt a mezőgazdasághoz, abban tevékenykedik, azzal foglalkozik. Ez az 5-6% a nagyobb szakmai kiállítóknak, gépkereskedőknek és nekünk sem éri meg!

Azért nem jöttek el a szakmai érdeklődők mert a kiállítás a betakarítás és őszi munkálatok idejével egybe esett?

Véleményem szerint ez volt az egyik legfontosabb indok! Amikor mindenki a földeken dolgozik éjt-nappallá téve, és az egész éves munkája függ a betakarítástól, nem fog kiállításra elmenni. Minden szakmában dolgozó vezető és döntéshozó ott van a földeken, irányítja, kontrolálja az aratást! Itt dől el a következő év sorsa, ezekben a hetekben nem fog elmenni semmiféle kiállításra! Nem is teheti, mivel itt még nem szállították be az árut az átvevő helyekre és nincsenek a termelők sem kifizetve még. De ez mit is jelent? Fogalma sincsen a gazdálkodónak míg az adott éves hektáronkénti termésátlagát nem ismeri arról, hogy a következő évben lesz-e pénze egyáltalán a vetőmagot megvennie! Nem hogy egy kiállításon egyből költekezzen is!

A másik említésre méltó probléma amiért nem volt szakmai látogató, a marketing és reklám, ami idén sem a gazdálkodóknak szólt, hanem a hétköznapi főleg nagyvárosi embereknek! Példának okáért országos kereskedelmi rádió és tv hirdetések.

A szervezőket a szakmai látogatószám már csak azért sem érdekelhette, mert különben nem tennének fel a hivatalos oldalukra, ilyen címszóval egy cikket: "A szakadó eső ellenére is rengetegen voltak kíváncsiak az OMÉK-ra" Aki csak egy napot is dolgozott a mezőgazdaságban az tudhatja, hogy szeptember közepén a földekről csak akkor tudnak eljönni a gazdák egy kiállításra, ha nem tudnak rámenni a földre a gépekkel pont a szakadó eső miatt! Ez egyértelmű bizonyíték arra, hogy ki voltak a kiállítás elsőrendű célcsoportja!

Következmények?

Vasárnap nagyon sok látogató jelzés képpen ki sem pakolt, vagy csak pár órára jött ki. Üres standok fogadták a látogatókat. (a kép csupán illusztráció, nem szerettük volna a lefényképezett standokkal a kiállítokat kellemetlen helyzetbe hozni). A szakmai kiállítóknak a búcsús jelleg és a vasárnapi nyitva tartás nem tetszik, ezt egyértelműen ki is nyilvánították.

Elfogadják, hogy szükséges, de ők fizetik és ők tartják el az egész kiállítást, ha nem kapnak szakmai érdeklődőket, nem fognak eljönni a következő kiállításra. Az OMÉK nagyon gyorsan a debreceni FarmerExpo sorsára juthat, amit a búcsús jellege miatt már évek óta inkább Virágkarnevál néven emlegetünk.

Ezért egyre több nagyobb gépkereskedő és kiállító gondolja úgy, hogy nem fizeti ki a drága helybérletet, standépítés, kivonulás, marketing anyag és munkaerő díját, hanem inkább saját rendezvények szervezésébe kezd több kevesebb sikerrel. Ez senkinek sem jó, nem összpontosulnak az érdekek!

Van erre megoldás?
Lenne és nagyon egyszerű! Nem kell feltalálni semmit sem, csak kicsit nyugatabbra elmenni Németországig, Hannoverig. Az egyértelmű, hogy ha a kiállítás idejét előrébb hoznák augusztusra, azzal senki sem nyerne semmit, hiszen mindenki nyaral, Budapest is kiürül!

Viszont egy október végei, november elejei időponttal már sokkal-sokkal jobb lenne a helyzet! Ezt nyugaton már korábban is kitalálták és működik, úgy hívják "AGRITECHNICA" - a világ legnagyobb mezőgazdasági kiállítása! Vajon miért nem szeptember közepén rendezik meg?


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Szeretettel várunk minden szakmai érdeklődőt saját standunkon a németországi mezőgazdasági világkiállításon az AGRITECHNICA-n!

Gyere ismerkedj meg az LD-Agro márkávalIMG_8632.jpg, újdonságainkkal, robotpilóta rendszereinkkel!
Minden magyar látogatót egy jó kis magyar házi pálinkával látunk vendégül!

Standszámunk: 15-ös csarnok / 15H11
Dátum: 2015 november 8 - 14.
www.ldagro.com

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A reklámot és marketinget is újra lehetne gondolni. Fontos lenne, hogy minden termelőnek az ország minden pontjáról legyen lehetősége eljutni a kiállításra és ingyen mehessen be rá! Ezt szakmai szervezeteken keresztül is el lehetne intézni, gazdakörökön, agrárkamarákon, falugazdászokon keresztül. A lényeg, hogy minden termelő cégeknek legalább 3-4 ingyenes meghívót kellene eljuttatni (ez Online ingyenesen is megoldható lenne), ezzel is emelve a kiállítás színvonalát!

Ha esetleg anyagi okok miatt vidékről ingyenes buszokat nem is lehet indítani a kiállításra (ami teljesen jó ötlet), de legalább azok akiknél jegy van, ingyen használhassák a tömegközlekedési eszközöket. Ez mind egyszerűen megvalósítható és eszméletlen egyszerűen növeli a szakmai látogatószámot!

De mit jelentene ez az OMÉK szemszögéből, ha jó időpontban október végén november elején lenne a kiállítás és ráadásul célzottabban is hirdetnék?

Azon kívül, hogy így a február eleji AgromashExpo-t sem ütné, sokkal - sokkal több szakmai látogatót! Boldog kiállítók lennének akik kérdés nélkül kifizetnék a drága helypénzeket és a kiállítással járó egyéb költségeket, mert megéri nekik!

Nem kell semmilyen idei programról sem lemondani, a budapesti látogatókat is ugyan úgy be lehet hozni, létszámuk is megmaradna. Azaz az OMÉK látogatószáma az új szakmai érdeklődőkkel még jócskán emelkedne is!

Véleményem szerint ez mindenkinek csak jó lehet, nem sérülnek az érdekek! A vasárnapi nyitva tartásról pedig így még a legfelháborodottabb kiállítót is meg lehetne győzni, hiszen így már neki is megéri!


Személy szerint én szeretnénk a következő 78. OMÉK-on is ott lenni kiállítóként, hogy robotpilóta rendszereket, mérőműszereket tudjak bemutatni valamennyi érdeklődőnek, de ehhez szükséges, hogy a jövőben a szervezők jobban odafigyeljenek a szakmai látogatók biztosítására!

Varga Gábor
Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.
Székesfehérvár

 
*(A cikkben felhasznált képek csupán illusztrációk)

Ha tetszett a hír oszd meg ismerőseiddel!

Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.

Pályázat