A praktikus gabonaszellőztető megoldás

Gabonaszellőztető berendezés hiányában általános dolog, ha betárolt terményünk nedvesedik, izzad és megjelenhetnek a különböző kártevők, fertőzések. Gabonaszárítás során a meleg gabona minősége gyorsan romlik, de megfelelő hőmérsékleten biztonságos a terménytárolás a megfelelő gabonaina vagy gabonaszellőztető segítségével.

Silo terménytárolás.jpgA gabonatárolás során a silókban a legmodernebb technikák állhatnak rendelkezésünkre, azonban a síktárolókban, raktárakban nem mindenhol van kiépítve gabonaszellőztető vagy -forgató rendszer. A gabonaraktárakban a tárolás ideje alatt időszakonként állagmegóvás céljából szellőztetnünk kell. A szellőztetés időpontját a levegő hőmérséklete, relatív páratartalma és a termény hőmérséklete határozza meg.

Ezért a Tayfun gabonaszellőztető elengedhetetlen a minőség megőrzéséhez, ez a biztonságos terménytárolás garanciája.

 

Gabona tárolás2 (1).jpgA gabonaszellőztetés a termény hőmérsékletének, nedvességtartalmának és a sérülésszázalékának a függvénye. Az állagmegóvó Tayfun gabonaszellőztető használatával mind elkerülhetők a nehézkes átforgatással járó hátrányok:


- Tayfun gabonaszellőztetővel elkerülhető a törtszemtartalom-növekedés, valamint a porlási veszteség, mivel a gabona nincs mozgatva és a gabonaszellőztető perforált csöve semmilyen károsodást nem okoz a terményben. Ezzel a gabonaszemek sérülésének lehetősége is kizárt.

 

tayfun2.jpg- Tayfun gabonaszellőztetővel elkerülhető a többlet-energia felhasználás, mivel e gabonainas teljesítménye 1,5 kW, ami össze sem hasonlítható egy átforgató vagy hűtő-szellőztető rendszer energia igényével, vagy az átpakoláshoz használt munkagépek fogyasztásával. Ráadásul elegendő csak a melegedő, kritikus pontokon használni, amiket pl. egy Pfeuffer GT1-3  halom hőmérő segítségével gyorsan felderíthetünk.
Gazdaságtalan raktározás.jpg- Tayfun gabonaszellőztetővel elkerülhető a gabonaraktár részleges kihasználatlansága, mivel nincs szükség a gabona átforgatásához, mozgatásához szükséges utak kijelölésére, így a raktár teljes tárolókapacitása felhasználható.

A 15% nedvességtartalmú, továbbá a kombájnaratás után beérkezett gabonát, a betárolást követően 2-3 héten belül szellőztetnünk kell, amit általában akkor lehet, ha a levegő hőmérséklete legalább 4-5˚C-kal alacsonyabb a gabona hőmérsékleténél.

 

A Tayfun gabonaszellőztető használatával a befúvott levegő egyszerre szárítja és hűti is a terményünket.

 

Tayfun a gyakorlatban.jpgA Tayfun gabonaszellőztető a praktikus, gazdaságos, kis volumenű szellőztetés bevált eszköze immár. A gabonaszellőztető megkönnyíti bármely raktár vagy tároló hűtését, szárítását. A Tayfun gabonaszellőztető egy terménybe nyomható perforált csőből és egy nagy teljesítményű ventilátorból áll, mely a fogantyúi segítségével könnyen áthelyezhető a betárolt gabonában. Bármely terményben használható 2 m mélységtől. A Tayfun gabonaszellőztető segít megelőzni a túlmelegedést és a fertőzések elterjedését.

 

A Tayfun gabonaszellőztető működése rendkívül egyszerű és gazdaságos, költséghatékonysága kiemelkedő.

 

Halmai Géza

Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft.Ha tetszett a hír oszd meg ismerőseiddel!

Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.

Pályázat