A táblaadatok elemzésének fontossága

GPS-es sorvezetője van, mégis pontatlanul dolgoznak az emberei?

Mezőgazdasági GPS vásárlása előtt többnyire csak néhány technikai adat alapján döntünk, például a sorvezető kijelzőjének mérete, a sorvezető antennájának pontossága, a sorvezető fejleszthetősége a későbbiekben, stb. Ezek fontosak a sorvezető GPS kiválasztásában, de ugyanilyen fontos szempont az is, hogy a sorvezetőből kinyerhetőek-e az adatok. Ha pedig ezek az adatok átvihetők egy számítógépre a sorvezetőről, mit tudunk vele kezdeni, tudunk-e javítani a munkánk hatékonyságán?

Az alábbiakban arról lesz szó, hogy az LD-Agro mezőgazdasági GPS-ek a sorvezető funkciójukon kívül hogyan lehetnek segítségünkre a munkák során. Milyen adatokat rögzíthetünk a sorvezető GPS-szel, majd ezeket hogyan elemezzük, és milyen változtatásokat eszközöljünk a nagyobb profit eléréséhez?

1.jpgMiért fontos egy térképészeti szoftver a sorvezető GPS mellé?

Az Agro Map térképészeti szoftver ingyenesen letölthető, a jelenleg kapható valamennyi LD-Agro sorvezetővel kompatibilis. Ezzel a PC szoftverrel megtekinthetőek a táblaadatok, különböző statisztikai adatokat is megjelenít, valamint ezekről munkajelentést is készíthet. A statisztikából kiolvasható Táblaméret (ha), a megművelt Munkaterület (ha), illetve az átfedések mértéke %-ban, illetve hektárban is. A képernyőn piros kontúrvonallal körbekerítve látható a terület, zöld színnel pedig a megművelt terület, az átfedéseknél sötétebb színnel. A kék szín jelöli az akadályokat, a fekete vonal pedig a referenciavonal helyét. A kurzort a térkép fölé helyezve a jobb alsó sarokban kiolvashatóak az adott hely koordinátái. Ez akkor lehet hasznos, ha Ön megjelöl például egy akadályt, ugyanis az Agro MAP szoftver segítségével pontosan meghatározhatja annak koordinátáit. Az elvégzett munkáról megjegyzéssel kibővíthető munkajelentést is nyomtathat a szoftverrel, ami megkönnyíti az elszámolást bérmunka esetén.

Nem is gondolná mi mindent rögzít a sorvezető készüléke!

A mezőgazdasági GPS-ekben a legfontosabb a táblahatár, a kezelt területek és azok átfedései. A kezelt területek kijelzése a sorvezető GPS használata közben segítenek a pontosabb munkavégzésben. Rögzíthetőek még a mezőgazdasági GPS-szel az akadályok, a referenciavonalak, a külső referenciapont. Nyomon követhetők a pillanatnyi sebességadatok is, mellyel a szántóföldön végzett munkasebesség ellenőrizhető. A sorvezetővel rögzített adatoknak az elemzésével aztán javíthatjuk, optimalizálhatjuk a munka hatékonyságát.

Mezőgazdasági GPS használatával nagyobb területek bérmunkánál?

Több gazda is jelezte már felénk, hogy a sorvezető GPS használata közben a korábbi bérmunkában végzett területek „megnőttek”. Mezőgazdasági GPS által mért és rögzített táblahatár esetén nem bemondásra megy az elszámolás, hanem egy műszerrel mért pontos adat alapján. De mire használható még a sorvezetővel GPS-szel mért táblahatár?

A táblahatár rögzítése a sorvezetővel több szempontból is előnyös lehet. Egyrészt utólag ellenőrizhetőek az Agro Map szoftverrel a tábla töréspontjainak koordinátái, másrészt a táblahatár birtokában már a következő munkaműveletnél nem szükséges a tábla körbejárása. Egyszerűen csak töröljük a meglévő kezelt területeket a sorvezetőben, majd a táblahatár mentén akár egy új nyomvonalat felvéve dolgozhatunk. Táblahatár koordinátáinak megtekintéséhez csak egyszerűen mozgassuk a kurzort az Agro Map szoftverben a táblahatár fölé, és feljegyezhetjük a tábla töréspontjainak koordinátáit. A táblaadatok elemzésével azonban kézzelfogható megtakarításokat is elérhetünk!

Óriási haszon sorvezetővel rögzített adatok elemzésével!

A mezőgazdasági GPS-ek legfőbb funkciója a kihagyások és átfedések minimálisra csökkentése. Egy sorvezető GPS birtokában ezáltal kevesebb input-anyagot (műtrágya, vegyszerek, stb.) és üzemanyagot használunk, valamint a precízebb kijuttatás miatt hozamnövekedést is elérünk. Arról nem is beszélve, hogy a sorvezető nemcsak időt takarít meg ezáltal, hanem segítséget nyújt a gép kezelőjének, így az kevésbé fárad. Azonban mezőgazdasági GPS által rögzített adatok birtokában nemcsak az egymást követő csatlakozó soroknál érhetünk el megtakarításokat! Egy egész táblán végzett munka elemzésével a készülékekből letöltött adatok alapján igen meglepő dolgokat vehetünk észre. Az alábbi képen egy LD-Agro sorvezetővel művelt tábla adatai láthatóak.

3.jpg


Egy meglehetősen szabálytalan alakú tábla, rengeteg kihagyással, és még több átfedéssel! A traktoros valószínűleg nem követte a sorvezető GPS utasításait, ezért maradhatott ennyi kezeletlen terület. A fordulókban pedig nem kapcsolta ki a hektárszámlálást a sorvezetőn, bár remélhetőleg tényleges munkavégzés, pl. permetezés nem volt. Áttekintve a képet a következő alkalommal biztosan választható másfajta sorvezető mód, vagy más irányban kell megművelni a táblát, így jelentősen lehetne csökkenteni az átfedést. Ez az LD-Agro mezőgazdasági GPS által rögzített táblaadat tipikus példája annak, hogy az eszköz nem megfelelő használatával nem tudunk látványos megtakarításokat elérni. Pedig a sorvezető GPS megfelelő használatával drasztikusan csökkenthetőek a felesleges inputanyag kijuttatások! Nagyon fontos, hogy az átfedés felesleges vegyszerkiszórást, üzemanyagot és plusz munkaidőt eredményez!

4.jpg


A második példánk egy egyszerű sorvezető GPS főbb funkcióinak használatát mutatja. Egy gyakorlottabb traktorost láthatunk, aki nagyjából a megfelelő helyen és időben kapcsolja ki a hektárszámlálást, valószínűleg a munkavégző eszközt is. Az elemzést követően még így is közel 8%-os átfedést mutat, de ennek nagy része a déli oldal utolsó sorának átfedéséből adódik. A korábbi évekhez képest, amikor sorvezető nélkül történt a munkavégzés, az átfedések akár a 15%-ot is elérhették, így ez már óriási megtakarítás. Az alábbi táblázatban például búzánál elérhető megtakarítások vannak kiszámolva ebben a gazdaságban, a megfelelő munkaműveleteknél a 7%-os átfedés csökkenésével kalkulálva 1 hektárra vetítve.

5.jpg


A sorvezetővel elért 7%-os hektáronkénti megtakarítás hektáronkénti közel 6 000 Ft-ot jelent! Ez egy 100 hektáron már 600 000 Ft költségcsökkenést jelent, amiért már komolyabb, fejleszthető LD-Agro sorvezetőt is be lehet szerezni! Ez a megtakarítás kevesebb felhasznált üzemanyag, kevesebb vegyszer, és rövidebb munkaidő miatt érhető el egy egyszerű mezőgazdasági GPS használatával is. Arról nem is beszélve, hogy egy sorvezetővel nemcsak a pénztárcánkat és a környezetünket óvjuk, de a gépeinkbe is kevesebb üzemóra fog kerülni. Gyakorlottabb traktorosok, a sorvezető funkcióinak megfelelő ismerete mellett pedig még ebből is 1-2% megtakarítást elérhetnek a következő években.

Ne hagyja, hogy drágán megvásárolt készüléke csak porfogó legyen a traktorban! Elemezze minden évben az elvégzett munkát az LD-Agro Map segítségével! Optimalizálja a kijuttatást érjen el jelentős megtakarításokat! Töltse le most az ingyenesen használható LD-Agro Map programot a www.agrogazda.hu oldalról!

 

Bővebb információ és felvilágosítás
Kocsis Árpád
+36 70/342-3887
Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.
www.agrogazda.hu 

Ha tetszett a hír oszd meg ismerőseiddel!

Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.

Pályázat