A tárolt gabona védelme

Mobil gabonaszellőztető és gabonakeverő használatával sok fejfájástól megkímélheti magát!

A gabona a tároláskor is lélegzik, a szénhidrátok oxidálása során széndioxid és víz képződik, ami hő fejlődésével jár. Ez a folyamat szárazanyag-veszteséget jelent, amit döntően befolyásol a tárolt termény nedvességtartalma, hőmérséklete. A 14,5 %-os szárazanyag-tartalmú gabona szárazanyag-vesztesége 25–30°C-os tárolási hőmérséklet mellett, 4 hónap alatt, pl.: 1000 tonna tárolt mennyiség esetében meghaladhatja a 4-6 tonnát is. A 20–25°C feletti hőmérsékleten tárolt gabonaféléknél ugyanakkor gyakori a kártevő rovarok elszaporodása is, ami további súlyveszteséget és minőségromlást okoz.

A penészfertőzöttség gyakorisága és mértéke összefügg a növény fajtájával, a fertőzéssel szembeni ellenálló képességével, de elsősorban a tárolási körülmények határozzák meg a kártevők elszaporodásának gyakoriságát. A szemestakarmányok felületén a nedvesség és a hőmérséklet függvényében különböző ütemben szaporodnak el a penészgombák. Megkülönböztethetünk szántóföldi pl.: Fusarium, Alternária, Cladosporium és raktári pl.: Aspergillus, Penicilium, Mucor penészeket. A takarmányok romlásveszélyét döntően befolyásolja a tárolt gabona nedvességtartalma és hőmérséklete.

gabonakeverő.jpgA légtérszellőztetéses tárolásnak csak az alacsony nedvességtartalmú (11–12 %) termények tárolásánál van létjogosultsága. A légtér átszellőztetése megakadályozhatja, különösen a téli időszakban, a kondenzációt a termény felszíne vagy a tároló tetőzetén, de a terményrétegen belüli felmelegedéseket, a kezdő romlásokat nem tudja meggátolni. Mindenképpen szükséges a mélyebb terményrétegek átszellőztetése, átforgatása is.

A www.agrogazda.hu oldalon két eszközt lehet találni, egy gabonaszellőztető és egy gabonakeverő készüléket, melyek megoldást nyújthatnak az említett túlmelegedési problémákra és a megfelelő szellőztetésre. Mindkét készülék mobil kivitelű, így nem igényel telepítést, utólag is üzembe lehet helyezni, sőt a kitároláskor sem okoznak kellemetlenséget. Megoldást jelenthet a gabonaszellőztető készülék, vagy a gabonakeverő készülék is. Ezekből raktár nagyságától függően 2-4 db-ot célszerű vásárolni, melyek használatával tökéletes biztonságba kerülhet a betárolt termény.

LD-Agro Tayfun - gabonaszellőztető
tayfun_23.jpgA készülék egy speciális motorból és 2,3 méter hosszú szellőztető csőből áll. A gabonaszellőztető légbefújás teljesítménye 125mm átmérőjű csövön: 1500m3/óra. Hordozható, áthelyezhető készülék, bármikor használható, amikor szükség van rá. Nem kell előre telepíteni, 4 méteres sugarú körben és 3,5 méter magas tárolási magasságig használható. Ezzel a készülékkel nem csak levegőt fújathat a gabonába, hanem a meleg levegőt ki is szivattyúzhatja belőle! Tegye könnyebbé a gabonaszárítást a Tayfun gabonainassal!

Korknecht gabonakeverő
A gabonatárolás elengedhetetlen eszköze! A készülék egy változtatható hosszúságú keverőrúdból és egy speciális motorból áll. Fellazítja a halmot, segíti a szellőztetést, csökkenti a halom hőmérsékletét, és a keveréssel homogenizálja is a felhalmozott terményt. kornknecht_06.jpgA Kornknecht csigás gabonakeverő-rúd önjáró, csak felügyelet szükséges hozzá. Használatával a szemek könnyebben szellőznek, nem tömörödnek össze. Elkerülhető a különböző toxikus anyagok kialakulása, és mindenekelőtt a túlmelegedés. A gabonakeverő működtetése is egyszerű: a halom tetejére fektetett készülék a bekapcsolás után elássa magát egészen függőleges helyzetig, ezt követően folyamatosan halad előre, a kezelő irányításának megfelelően. Haladási sebessége kb. 1 m/min. Igény esetén önműködő rádiófrekvenciás robotvezérléssel is megvásárolható.

Mindkét készülék használata előtt célszerű tisztában lenni a betárolt gabona hőmérsékletével. Ehhez nyújt segítséget egy megfelelő gabona hőmérsékletmérő rúd. Az agrogazda.hu-n ezeket is megtalálja: Pfeuffer GT1, LD-Agro GH1 mellyel a tárolt gabona hőmérsékletét tudja ellenőrizni és ajánlott egy gabona mintavevő rúd is, mellyel a mélyebb rétegekből lehet mintát venni. Ajánljuk a gabona nedvességmérő készülékeinket is: Pfeuffer He Lite, LD-Agro GMM55. A pontos nedvességtartalom meghatározásáért! Ezekkel a mérőműszerekkel, mindig pontosan tudható mikor kell használni a gabonaszellőztető és gabonakeverő készüléket!

Varga Gábor
Landasin-Agrogazda Kft.
www.agrogazda.hu

Ha tetszett a hír oszd meg ismerőseiddel!

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó dokumentumok:

A tárolt gabona védelme mobil gabonaszellőztető és gabonakeverő használatával! (pdf - 0.28mb)

Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.

Pályázat