Gyors, egyszerű aflatoxin kimutatás Monitox 1000-rel

 

Hazánkban a nagy sajtóvisszhangot kiváltó paprika-ügy kapcsán 2004-ben találkoztunk az aflatoxin elnevezéssel, amikor magyar őrölt fűszerpaprikába magas aflatoxin tartalmú import paprikát kevertek. Az utóbbi időkig az aflatoxin-szennyezettség elsősorban a fejlődő országokból importált termékeket érintette. A klímaváltozás hatására azonban Európa-szerte egyre nagyobb problémát jelent a kukorica aflatoxin szennyeződése. Míg korábban úgy tudtuk, hogy hazánk éghajlatán nem képződik aflatoxin, a legutóbbi vizsgálatok alapján ez az álláspont revízióra szorul. Ezt a Monitox 1000-rel egyszerűen elvégezhetjük.

 

Az élelmiszerekre vonatkozó fontosabb európai uniós aflatoxin határértékek:


- Valamennyi gabonaféle és a gabonafélékből származó valamennyi termék, beleértve a feldolgozott gabonatermékeket is:

B1: 2µg/kg;

B1 , B2 , G1 és G2 összege: 4µg/kg;

 

- Az emberi fogyasztás vagy élelmiszer-összetevőként történő felhasználás előtt válogatásnak Monitox 1000-rel, vagy egyéb fizikai kezelésnek alávetendő kukorica és rizs:

B1: 5µg/kg;

B1 , B2 , G1 és G2 összege: 10µg/kg;

 

- Takarmány-alapanyagok: 20µg/kg (12%-os nedvességtartalomnál);

 

- Kiegészítő és teljes értékű takarmányok: 10µg/kg (12%-os nedvességtartalomnál);

 

kuk.jpgA kukorica-betakarítás előtti aflatoxinnal való fertőződéséhez leginkább a magas hőmérséklet, a virágzás alatt lehullott csapadék, a szárazság, valamint a rovarfertőzöttség járul hozzá. Ezt is vizsgálhatjuk Monitox 1000-rel. Az Aspergillus flavus növekedéséhez és az aflatoxin termelődéshez az ideális hőmérséklet 28°C és 37°C között van.

 

A kukorica aflatoxin szennyeződésének megelőzése


monitox kocka1.jpgA Monitox 1000-rel kimutatható aflatoxinok nagyon stabil vegyületek, eltávolításuk a terményekből jelenleg nem megoldott. A legegyszerűbb és egyben leghatékonyabb módja az aflatoxin-tartalom csökkentésének az Aspergillus gombák elszaporodásának megelőzése, melyet a Monitox 1000 láthatóvá tesz. Ennek érdekében mind a kukorica termesztése, mind a betakarítása és a tárolása során meg kell előznünk a penészgombák fejlődését és mikotoxin képződését.

 

Monitox 1000-rel kimutatott aflatoxin képződés megelőzése betakarítás és tárolás során:


  • kíméletes betakarítás
  • szárítás
  • válogatás, rostálás (Monitox 1000)
  • tiszta tárolóhely
  • jó szellőzés, alacsony páratartalom
  • védelem a kártevőktől.


Tisztítással is hatékonyan csökkenthető az aflatoxin-szennyezettség. A szemeket a szárítás előtt és után is Monitox 1000-rel vizsgálni és tisztítani kell; a rosták nyílásainak és a ventilláció szabályozásának segítségével távolítják el a port, a tört szemeket, a fizikai szennyeződéseket. Léteznek nem túl költséges rostálási eljárások, amelyekkel a mikotoxinok egy részét képesek eltávolítani. A kirostált szennyeződés magas mikotoxin tartalmú lehet, ezért azt állatokkal tilos feletetni, égetéssel meg kell semmisíteni.

 

Halmai Géza

Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft.


Ha tetszett a hír oszd meg ismerőseiddel!

Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.

Pályázat

Weboldalunk cookie-kat használ, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek! Kérjük, engedélyezze a sütiket, az oldal megfelelő működéséhez, és hatékonyabbá tételéhez.

Süti beállítások Adatvédelmi nyilatkozat Jogi nyilatkozat

Az alábbiakban szabályozhatja a sütiket:

Funkcionális sütik
Ezek a cookie-k növelik az oldal funkcionalitását azáltal, hogy néhány információt tárolnak az Ön beállításairól. Ilyen például a weboldalon kitöltött adatok megőrzése.

Statisztikai sütik
Ezek a cookie-k segítenek bennünket abban, hogy értékeljük weboldalunk teljesítményét, fejlesszük a tapasztalatok alapján az Ön felhasználói élményét.

Közösségi média és marketing sütik
Az Ön böngészési szokásaira, érdeklődési körére vonatkozó adatokat gyűjtő - jellemzően harmadik féltől származó – sütik, amelyek a személyre szabott reklámok megjelenítését teszik lehetővé.

Tájékoztatjuk, hogy a választás eltárolásához egy cookie-t kell használnunk, hogy kegközelebb is emékezzünk, ha ebben a böngészőben nyitja meg weboldalunkat.

Részletek a Cookie-k kezeléséről...