Hogy lehet a betárolt gabona értékét megóvni, biztonságosan tárolni?

Ahhoz, hogy a malmokban, pékségekben minőségi alapanyagokkal tudjanak dolgozni, meg kell őriznünk a gabonánk minőségét!


A minőség megóvásához Kornyezet_10_fok_aru_327_fok_2019_februarban.jpgelengedhetetlen a betárolt gabona szellőztetése, forgatása, hűtése, ugyanis elég egy nem felügyelt hétvége és a betárolt halmokban olyan káros folyamatok indulhatnak meg, mint például a halom kérgesedése, melegedő gócpontok megjelenése, a termény penészesedésével, berohadásával járó fülledése, izzadása.

Ezek egy kis odafigyeléssel még orvosolhatóak, amíg visszafordíthatatlan vagy komolyabb méreteket nem ölt a probléma. bod_raktarozas_1.jpg

Amikor már zöld rétnek néz ki a gabonahalmunk teteje, késő elkezdeni gondolkodni! Lássuk, mit tehetünk hát, hogy ne legyen ilyen drága a tanulópénz!


Állagmegóvás lehetőségei síktárolókban

A gabonasilókban a legmodernebb technológiák állhatnak rendelkezésünkre az állag megőrzéséhez, azonban a síktárolókban, raktárakban nem mindenhol van kiépítve gabonaszellőztető, vagy forgató rendszer. A gabonaraktárakban a tárolás ideje alatt időszakonként állagmegóvás céljából a gabonát szellőztetni, vagy forgatni kell! A szellőztetés időpontját a tároló levegőjének hőmérséklete, relatív páratartalma és a termény hőmérséklete is meghatározza.

Homlokrakodó.jpgAz egyik megoldás lehet az egész halom átrakodása, mivel mozgatáskor kismértékben szellőzik és hűl a gabona, azonban ez gyakran nem hozza az elvárt eredményt, pl. a szemek roncsolódhatnak. A forgatáshoz több energiára és főleg helyre van szükség, gyakran költségesebb is. A síktárolók pedig nem a kihasználatlan helyekről híresek, mert amit csak lehet, tárolásra használunk bennük.

 

Hatékonyabb és keresettebb megoldás a mobil gabonaszellőztető

Kérgesedés-csírázott-rész.jpgAkár csak egy kis körzetben történő gabona szellőztetésére (gócpont kezelésre), de akár az egész síktárolónk átszellőztetésére is használhatunk mobil gabonaszellőztetőt.

Gyakran kérdezik, hogy mennyi ideig kell üzemeltetni a gabonaszellőztetőt. Sajnos erre a kérdésre nincs egzakt válasz, ez több tényezőtől is függ! Például a termény fajtájától, hiszen gabonaszellőztető alkalmazásakor nem mindegy, hogy a befújt levegőnek apró repceszemek közt, vagy nagy szemű kukorica halomban kell terjednie.  Nem mindegy a nedvességtartalom és a pillanatnyi hőmérséklet sem, mivel egy 16%-os búzában nyilvánvalóan jóval tovább kell használnunk a gabonaszellőztetőt, mint egy 12%-osban. Ugyanez elmondható a termény hőmérsékletére vonatkozóan is!

 

Szívni vagy fújni? Nem mindegy!

Tayfun motor levéve.jpgA használati idő meghatározása mellett a szívó és befúvó üzemmód megfelelő kiválasztása is igen fontos. Ha hűvös, de magas páratartalmú levegőt fújatnánk a gabonaszellőztetőnkkel a halomba (pl. télen), lehetséges, hogy több kárt okozunk, mint amennyi hasznot reméltünk volna tőle. Ilyenkor érdemes elgondolkodni a szívó üzemmód alkalmazásán a gabonaszellőztetővel. Egyszerűen csak csatoljuk le a motort a rögzítő bilincs kioldásával a befúvó csőről, és a motor másik oldalával csatlakoztassuk vissza.

 

Ők már régóta gabonaszellőztető berendezést használnak

Derék-Pataki Zrt.:
„- Nagyon nagy segítség a Tayfun gabonaszellőztető, még akkor is hatékony, amikor már „kizöldült” a problémás gócpont a tárolóban. Befújással szellőztetjük a gabonát, nem szívatjuk, mert így hatékonyabb és gyorsabb. Elég csak ott használni a gabonaszellőztetőt, ahol probléma van!”

Blóker Zrt. (Tamaskó János):
„- Szerencsére csak keveset kellett használnunk a gabonaszellőztetőt, már nem nagyon vannak gondok tárolásnál, de arra kiemelten oda kell figyelni, hogy ne nyomassuk bele a halomba a nedves levegőt, mert azzal nagyobb gondot okozhatunk. Hidegben inkább ne befelé fújjunk a halomba!”

Orosfarm Zrt. (K. Tóth László):
„- A kollégák inkább szívó üzemmódban használják a gabonaszellőztetőt, legfőképp búzában volt rá eddig szükség. Ott nagyon jól, hatékonyan működött, eltűntek a kártevők is, egészséges a betárolt gabona.”

Tayfun gabonaszellőztető mellett használhat még gabonainast, gabonakeverőt is, de a tapasztalat azt mutatja, hogy e mellé szinte mindig szükséges egy gabonaszellőztető is, hogy a melegedő gócpontokat megtalálva azonnal beavatkozhassunk a halomban.

További kérdéseivel forduljon bizalommal termékszakértőinkhez, ha a gyors és megbízható védelem Önnek is fontos!


Bővebben a Tayfun gabonaszellőztetőről itt olvashat!

 

Halmai Géza
Termékszakértő
halmai.geza@agrogazda.hu
+ 36 70/322-6145

Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft.
Székesfehérvár, Zsombolyai u. 36.
Tel.: +36 22/322-650; Mobil: +36 70/618-6225 
Web: www.agrogazda.hu; E-mail: info@agrogazda.hu

agrogazda_hu_2013_modositott_logo_640.jpg

Ha tetszett a hír oszd meg ismerőseiddel!

Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.

Pályázat

Weboldalunk cookie-kat használ, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek! Kérjük, engedélyezze a sütiket, az oldal megfelelő működéséhez, és hatékonyabbá tételéhez.

Süti beállítások Adatvédelmi nyilatkozat Jogi nyilatkozat

Az alábbiakban szabályozhatja a sütiket:

Funkcionális sütik
Ezek a cookie-k növelik az oldal funkcionalitását azáltal, hogy néhány információt tárolnak az Ön beállításairól. Ilyen például a weboldalon kitöltött adatok megőrzése.

Statisztikai sütik
Ezek a cookie-k segítenek bennünket abban, hogy értékeljük weboldalunk teljesítményét, fejlesszük a tapasztalatok alapján az Ön felhasználói élményét.

Közösségi média és marketing sütik
Az Ön böngészési szokásaira, érdeklődési körére vonatkozó adatokat gyűjtő - jellemzően harmadik féltől származó – sütik, amelyek a személyre szabott reklámok megjelenítését teszik lehetővé.

Tájékoztatjuk, hogy a választás eltárolásához egy cookie-t kell használnunk, hogy kegközelebb is emékezzünk, ha ebben a böngészőben nyitja meg weboldalunkat.

Részletek a Cookie-k kezeléséről...