Hogyan történjen a megfelelő gabona mintavételezés?

Beszállításkor az egyik kritikus pont a megfelelő mintavétel, stekkerezés, ezért ideje elkerülni a nem megfelelő mintázásból adódó „bakikat”! Hogy hogyan? Apró odafigyeléssel!

Gabona mintavevő, stekker 1,5m.jpg
Amikor a földön folyamatosan zúg a kombájn és pörögnek a traktorok a terménnyel a hídmérlegen, kinek van ideje, energiája még a mintavételre is odafigyelni?

Önnek! Hiszen amikor a beszállítónak adott szürke vödör helyett kékben hozza a mintát, az gyanakvásra ad okot. Nem kell a sok éves barátságokat és partneri kapcsolatokat fölösleges bizalmatlankodással, véletlen, vagy szándékos károkozással megrontani, de édesapám szavaival élve: „Barátságunk alapja a pontos elszámolás” legyen!

 

Hogy lehet elkerülni a „hibás mintavételezést”?

Ha nincs automata mintavevő a telephelyen, mindenképp érdemes a közismert stekkert használni a vödörrel való mintavétel helyett. Vannak kocsik, melyek nyitható mintavevő nyílással rendelkeznek, ami kényelmes lehet, de a stekker jobb. Miért?

A termény kombájntisztán kerül a szállítóMintavételi nyílás teherautón.jpg járműre, ami az átvétel telephelyéig általában több km-t is megtesz. Az út során a szállítmány felső részét a nap és a menetszél szépen megszárítja és némileg ki is szeleli. A rázkódástól a por és egyéb nehéz szennyeződés lerázkódik a magok közt a plató aljára. Így aztán minél többet utazik az átvevő telephelyig, annál tisztább és szárazabb lesz a szállítmány felső része, ahonnan általában mintát vesznek.

Ez a folyamat úgy küszöbölhető ki, ha egy kézi mintavevő stekkerrel a szállítmány - lehetőség szerinti - teljes keresztmetszetéből veszünk mintát.

Fontos megemlíteni, hogy a stekkeres mintavételezés sem becsaphatatlan, hiszen a kézi mintavevő stekkert akár vízszintesen is beleszúrhatjuk a terménybe, ezzel a szállítmány tetejét mintázva csak. Az alsó nedvesebb, szennyezettebb rétegek így nem kerülnek a mintavevőbe!


A stekkerezés helyes meneteStekkerezés.jpg

Stekkeres gabona mintavételnél a stekkert a szállítmány véletlenszerű pontjain, a mintavevő stekkert függőlegesen tartva, a plató aljáig kell leszúrni. Ekkor kinyitjuk a stekkert, amibe beömlik a lyukakon át a gabonaminta a szállítmány különböző rétegeiből. Majd bezárjuk a stekkert és kihúzzuk a szállítmányból. Ezután a mintavevő stekkert a vizsgáló edénybe fordítjuk a tetejével lefelé, a gabonaminta kiömlik a stekkerből, így kizárva a manipuláció lehetőségét.

 

A szemetesség vizsgálata és a nedvességmérés csak egy hasonló, reprezentatív mintavétel után következhet, máskülönben kezdődnek a viták a termelők és átvevők közt.Sample_spears.jpg

Egy egyszerű példával könnyen kiszámolható, hogy ha csak 1-1% eltérés van a minta és az egész szállítmány szennyezettsége, vagy nedvességtartalma között, mekkora kár keletkezhet az átvevő oldalán. Csak 20 t-val számolva búzánál egyetlen százalék differencia valamiben már majdnem 10.000,- Ft-ot jelent!

Ebből is tisztán látszik a korrekt mintavételezés, stekkerezés jelentősége! Ehhez használjon Ön is Pfeuffer kézi mintavevő stekkert! Elérhető 1,5 m és 2 m hosszban.

 

Bővebben a stekkerekről, gabona mintavételezésről, kézi mintavevőkről, alumínium mintavevőkről itt!

 

Halmai Géza
Termékszakértő
halmai.geza@agrogazda.hu
+ 36 70/322 6145

Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft.
Székesfehérvár, Zsombolyai u. 36.
Tel.: +36 22/322-650; Mobil: +36 70/618-6225 
Web: www.agrogazda.hu; E-mail: info@agrogazda.hu

agrogazda_hu_2013_modositott_logo.jpg

                                                                                                                                           

Ha tetszett a hír oszd meg ismerőseiddel!

Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.

Pályázat