Hogyan válasszunk robotpilóta rendszert?

Egyik leggyakoribb kérdés, hogy milyen típusú automata kormányzást, ehhez milyen RTK korrekciós szolgáltatást célszerű választani pár gép esetén, illetve nagyobb géppark automatizálása esetén.

Mikre kell figyelni a robotpilóta rendszer kiválasztásánál, hogy azt évek múlva is boldogan használhassa?

Fontos tisztázni, hogy pontosan mire is van szükség, hol és milyen műveleteknél, milyen gépekben szeretnénk használni a GPS robotpilótát. Mivel szinte bármilyen típusú gép felszerelése megoldható automata kormányzással, így ez nem jelenthet problémát!

- Az átszerelhető robotpilóta rendszerLeica_ES_körbe.jpg
Ez a megoldás egy a kormánykerékre szerelt fogaskerekes megoldásból áll. Legfőbb előnye a megfizethető ár mellett a mobilitás, ugyanis egyik gépről a másik gépre kb. 10 perc alatt átszerelhető. További előnye, hogy megfelelő RTK szolgáltatással már ezzel a robotpilóta rendszerrel is elérhető a 2-3cm-es sorcsatlakozási pontosság. Hátránya, hogy dombos vidékeken vagy egyes műveleteknél ezt a pontosságot nehezen tudja tartani, mivel a kormánykeréken történik a beavatkozás, ami késést okoz.

- Hidraulikusan előkészített gépek felszereléseelőkészített_hidraulika.jpg
Ha gépei már meglévő egységekkel rendelkeznek, építkezzen a meglévő elemekre! A gyárilag automata kormányzásra előkészített gépekbe a hidraulika tömb és egyéb elemek már telepítve vannak, ezek biztosítják a legpontosabb és legközvetlenebb kormányzást. A gyors reagálásnak köszönhetően a dombos területeken és olyan munkaműveleteknél is használható, mely közben az erőgép elcsúszhat.

- Hidraulika egység beszereléseLeica Steerdirect SRK.jpg
Amennyiben erőgépei nem rendelkeznek automata kormányzáshoz szükséges elemekkel, ezt a legtöbb géptípusba utólag is be lehet szerelni. Így ha szeretné a közvetlen és azonnali kormányzást, feltétlenül ezt a megoldást válassza! Amennyiben a gépei nem szerepelnek a kompatibilitási listán, léteznek úgynevezett univerzális hidraulika kit-ek. Ezek beszerelése előtt mindenképpen szükséges egy helyszíni felmérés. Bár sokkal több idővel jár egy ilyen gép felszerelése, mégis ha a legpontosabb megoldást szeretné, válassza ezt az utat!

Hogyan válasszunk RTK szolgáltatót, megéri-e saját bázisállomást használni?

Ahhoz, hogy a GPS robotpilóta rendszert használni is tudjuk, szükséges az ingyenesen elérhető műholdakon kívül egy korrekciós szolgáltatás megvétele is, mivel csak így érhető el a 2-3cm-es sorcsatlakozási és visszatérési pontosság!

Közvetlenül műholdról érkező korrekciós jelekomnistar.jpg

Erre kínál megoldást az Omnistar HP, XP, melyek visszatérési pontossága 5-10, illetve 10-15cm. Tökéletes megoldás, ha 1-2 gépet szeretnénk kiszolgálni vele és nincs szükségünk a más szolgáltatások esetén elérhető 2-3cm-es visszatérési pontosságra. Körülbelüli éves díja gépenként 300.000Ft. Használatához két fázisos (L1/L2) GPS vevő szükséges!

Fömi GNSS korrekciós szolgáltatásfömi.jpg

Szintén tökéletes megoldás, 1-2 gép korrekciós jellel történő kiszolgálásához. A jel 2-3cm-es visszatérési és sorcsatlakozási pontosságot tesz lehetővé! Használatához szükséges az L1/L2-es kétfázisos GPS vevő, továbbá minden traktorban egy GSM modem SIM kártyával tetszőleges mobiltelefon szolgáltatótól, mivel a korrekciós jelek a GSM hálózaton jönnek. Éves díja gépenként szintén 300.000Ft körül mozog.

Érdekesség! Tudta, hogy a Fömi GNSS szolgáltatásához az egész ország területén Leica bázisállomásokat használnak?

Saját bázisállomás használata

Három robotpilóta rendszer beüzemelésétől csak ezt ajánljuk. A bázisállomás lehet mobil, tábla szélén elhelyezett, vagy a gazdasági épület tetejére telepített fix kiszerelésű. A jel visszatérési és sorcsatlakozási pontossága is 2-3cm. Lehet rádiófrekvenciás működésű, melyet 4-8 km-en belül lehet fogni vagy Network RTK működésű GSM hálózaton keresztül, ahol 25-30 km-en belül garantálható a 2-3 cm-es pontosság. Használatához L1/L2-es GPS vevő és felhasználástól függően rádióvevő vagy GSM modem és SIM kártya szükséges. A Leica GeoAce bázisállomás már nettó 2.400.000Ft-tól elérhető!leica-geoace-on-tripod.jpg

Szeretné gépeit átszerelhető automata kormánnyal felszerelni?

A piacon az egyik leggazdaságosabb megoldás a Leica automatikus kormányzási rendszere, mely most tavasszal akciósan vásárolható meg! Leica Mojo3D sorvezető integrált GSM-modemmel nettó 695.000Ft, Leica SteerDirect ES átszerelhető fogaskerekes automata kormányzás már nettó 1.095.000Ft-tól elérhető! Még gazdaságosabb megoldást szeretne? Válassza csomagban, dőlésszög kompenzációval és az orosz műholdak vételére alkalmas GeoPro GPS vevővel, még jobb áron!

Érdeklődjön! Tavaszi akciónk keretében valamennyi Leica robotpilóta, bázisállomás, GPS-vevő és egyéb kiegészítők hihetetlenül kedvező áron érhetőek el a Landasin-Agrogazda Kft kínálatában!

Varga Gábor
Landasin-Agrogazda Kft.
www.agrogazda.hu
GPS Infovonal: +36 70/342-3887 

 

Ha tetszett a hír oszd meg ismerőseiddel!

Kapcsolódó termékek:

Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.

Pályázat