LD-Agro sorvezetők a mezőgazdasági repülésben

A Landasin-Agrogazda Kft folyamatosan igyekszik kielégíteni a hazai gazdák igényeit, fejlesztéseinket mindig a gazdák visszajelzései alapján hajtjuk végre.

03.jpg
A tavalyi év során egymástól függetlenül többen is megkerestek bennünket a MERÉSZ (Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetsége) tagjai közül a GPS-es sorvezetőink mezőgazdasági repülésben történő felhasználásával kapcsolatban.

Az első próbarepülések az LD-Agro mezőgazdasági sorvezetőkkel már 2013 őszén lezajlottak, így körvonalazódott a szükséges fejlesztések iránya is. Az egyik problémát a földi gépektől eltérő sebesség miatt a megfelelő GPS-vevő kiválasztása jelentette. A mezőgazdasági repülésben ugyanis a földi gépekéhez képest többszörös sebességgel történik a munkavégzés. 

Leica_SmartAG.jpgEhhez megfelelő jelsűrűség szükséges, ehhez 5-10 Hz-es Leica SmartGPS vevőt alkalmazunk. Mivel a helikopterek és repülőgépek mozgása jóval dinamikusabb és gyorsabb, mint a földi gépek esetén, ezért a Leica SmartGPS vevőben az orosz, GLONASS műholdak vétele is aktiválva van. Légi járművek esetében a forduló nemcsak síkban történik, hanem a gép előre is dől, így maga a gép teste akadályozza a műholdjelek vételét, azonban az orosz GLONASS műholdak segítségével a jelvétel még a fordulókban is folyamatos. A GPS+GLONASS műholdak vételére alkalmas GPS-vevővel ellátott sorvezető egyedülálló ebben az árkategóriában!

További problémát jelentett a sorvezető GPS-ek légi alkalmazásánál az automatizálás kérdése. Míg földi sorvezetők esetében a relatív alacsony sebesség miatt a gépkezelő a sorok végén manuálisan tudja kapcsolni ki/be a megművelt terület lefedettségét (hektárszámláló funkció), addig ez a mezőgazdasági repülésben nem megoldható. A pilótának folyamatosan a repüléssel, illetve a vegyszer/műtrágya kijuttatásával kell foglalkoznia, így nincs lehetőség a sorvezető GPS kijelzőjén a fordulónkénti kapcsolgatására. Erre a megoldást egy mikrokontroller jelenti, mely ezt a feladatot automatikusan végzi.

09.jpgA mikrokontroller tehát tehermentesíti a pilótát a kijuttatás megkezdésénél, illetve végénél szükséges manuális művelettől. A kollektív karon elhelyezett kapcsolókkal indítható a kijuttatás, amit a sorvezető a mikrokontrolleren keresztül érzékel és bekapcsolja a lefedést és a hektárszámlálást. A mikrokontroller a kijuttatást végző szivattyúról vagy pedig nyomásszenzorról kapja az elektromos jelet, amit így a sorvezető GPS már értelmezni tud.

04.jpgA munka kezdeténél néhány paraméter megadása után tehát ugyanúgy folyhat a munka a mezőgazdasági repülés során, mint korábban, viszont pontosan dokumentálható az elvégzett munka minősége, a repülés útvonala. Ezen felül természetesen a mezőgazdasági GPS elsődleges funkciója, sorvezetés is javíthatja a kijuttatás minőségét (kevesebb kihagyás és átfedés). Az LD-Agro sorvezetők kijelzőjén folyamatosan nyomon követhető a már kezelt terület nagysága hektárban, a pillanatnyi sebesség és a GPS-műholdak száma is. A munka végeztével a pilóta áttekintést kaphat a táblákról, melyet bérmunka esetén az LD-Agro sorvezetőkhöz mellékelt PC-szoftver segítségével akár ki is nyomtathat, így megkönnyítve az elszámolást. A sorvezetőbe integrált területmérő és hektárszámláló funkciók segítségével így elkerülhetőek az elszámolási viták.
 

LD-Agro_Map_Dokumentáció.jpg
A fejlesztésben és a repüléses tesztekben Dányádi Miklós pilóta (Albatrosz ’97 Kft) működött közre, akinek segítségét ezúton is köszönjük. Dányádi Miklós javaslatai alapján végeztünk néhány módosítást az LD-Agro sorvezető szoftverekben, illetve jelentős segítséget nyújtott a mikrokontroller fejlesztéséhez is.
LineGuide300.jpg
A Landasin-Agrogazda Kft a Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetsége tagjai számára 10% kedvezménnyel biztosítja az LD-Agro sorvezetőket, melyek kétféle kiépítésben rendelhetők. LD-Agro LineGuide 300 sorvezető GPS 7 colos kijelzővel, Leica Smart GLONASS GPS-vevővel, a mikrokontroller adatainak fogadására felkészített szoftverrel már 515 250 Ft + ÁFA kedvezményes áron elérhető. Az LD-Agro LineGuide 300 sorvezető GPS 8 colos kijelzővel, gyorsabb processzorral, Leica Smart GLONASS GPS-vevővel és a szoftverrel már 587 250 Ft + ÁFA kedvezményes áron megvásárolható. Mindkét kiépítéshez szükséges a mikrokontroller is, melynek ára nettó 35 000 Ft.

A mezőgazdasági repülésben alkalmazható sorvezetőkről érdeklődhet a Landasin-Agrogazda Kft elérhetőségein vagy a 70/3423887-es telefonszámon.

Kocsis Árpád
Landasin-Agrogazda Kft.
70/3423887 

Ha tetszett a hír oszd meg ismerőseiddel!

Kapcsolódó termékek:

Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.

Pályázat