Mindenki infrás nedvességmérőre vált?

Egy gyors nedvességmérő műszer tökéletes választás, ha azonnali eredményt szeretne, legpontosabb eredményeket viszont csak szárítószekrénnyel kaphat.

wile55.jpgGyors nedvességmérő műszereknél egy kis nedvességtartalom különbség is nagy vezetőképesség változást eredményez. Hátrányuk az infrás nedvességmérőkkel szemben, hogy minden egyes anyagra, terményre külön skálát, ún. kalibrációtigényelnek.

A kalibrálást minden esetben pontosan a megmérendő terményre kell elvégezni, hiszen minden anyag, termény di-elektromos állandója más és más. Sőt, terményeken belül még a fajta, az évjárat, vagy a termesztés helyének (éghajlatának) változása is eredményezhet különbségeket a mérésekben. (Például: adott évben teljesen más lehet az afrikai és más az európai búza kalibrációja, a termelés körülményeinek, éghajlatának eltérése miatt.)

 

Bárminek megmérheti a nedvességtartalmát

2.jpgAz infrás nedvességmérőknél nincs szükség termény-kalibrációra, hiszen a mérendő termény, vagy anyag lényegtelen! Itt a mérendő minta nedvességtartalmát a szárítás során végbemenő súlyvesztésből számolja a műszer, egy algoritmus alapján, így akár kávé, dohány, fa vagy akár sóder, homok nedvességtartalmát / szárazanyagtartalmát is vizsgálhatjuk velük.

Ezért az infrás nedvességmérők igen széles körben elterjedt az ipartól kezdve a mezőgazdaságon át egészen a laborokig. Cégünk profiljából eredendően az infrás nedvességmérőket gabonaiparba ajánljuk, de sok példa volt már rá, hogy másféle minták vizsgálatára is vitték.

 

Milyen típusai vannak az infrás nedvességmérő készülékeknek?

PCE-MA110 c.jpgInfrás nedvességmérőink között csak apró különbségek vannak, mégpedig a beépített precíziós mérleg méréshatárát (50-200 gr) és a mérleg precizitását (0.01-0.001) illetően. Érintő képernyős vagy nyomgombos kivitel. Egyszínű vagy színes kijelzős.

Termékpalettánkat egy osztrák beszállító infrás nedvességmérőjével kezdtük, melyen elég sok beállítási lehetőség között „veszhettünk el”. Ezért ma már csak az LD-Agro infrás nedvességmérőit forgalmazzuk kizárólag! Ezek a műszerek modernebbek és egyszerűbben is kezelhetőek.

Tévedés ne essék, nem gyerekjáték e műszerek kezelése és a megfelelő használata, de aki veszi a fáradtságot és megtanulja a műszer beállításait, onnantól soha nem téveszt a nedvességtartalom mérése során ezekkel a műszerekkel!

 

Apro trükkök, melyek megkönnyítik a használatot

PCE-MA110 e.jpgInfrás nedvességmérő használatakor első soron elő kell készíteni a mintát, tehát megtisztítani és magvak esetén érdemes megtörni, megaprítani egy kicsit (vagy napraforgónál pl. megnyitni), hogy a mag belsejében tárolt nedvesség is gyorsabban ki tudjon párologni. Érdemes pár grammos mintákkal (5-10 gr) dolgozni csak, ezzel is lerövidítve az infrás nedvességmérő mérési időtartamát.

A műszeren először a szárítási hőmérséklet beállítását kell helyesen meghatároznunk a mintának megfelelően, hogy kellően gyors legyen a kipárolgás, de ne égjen meg a minta.

Kedves kiemelt partnerük, a Mogyi Kft.-nél a laboros kollégákkal végeztünk referencia méréseket infrás nedvességmérőkkel napraforgón, megnyitott maghéjjal, és így kb. 5 perc alatt sikerült elvégezni 1-1 mérést. A mérés pedig egységesen 5,5 %-os nedvességtartalmat mutatott, mindhárom alkalommal!


Egy műszer melynek pontosságában sosem fog csalódni

Laboros csaj vigyorog.jpgA XXI. századot éljük, okos már a telefonunk, az autónk, a műszereink, sőt még az óránk is, de mind a mai napig nem létezik (okosabb) pontosabb nedvesség-meghatározási módszer, mint egy anyag teljes kiszárítása során fellépő súlyvesztésének mérése. Ez a módszer az infrás nedvességmérőinkkel reális áron elérhető nálunk!

További kérdéseivel forduljon bizalommal termékszakértőinkhez, készséggel állunk minden érdeklődő rendelkezésére!


Bővebben az infrás nedvességmérőkről, infrás gabona gyorsmérőkről itt olvashat!Halmai Géza
Termékszakértő
halmai.geza@agrogazda.hu
+ 36 70/322-6145

Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft.
Székesfehérvár, Zsombolyai u. 36.
+36 70/618-6225, +36 22/322-650
info@agrogazda.hu, www.agrogazda.hu

agrogazda_hu_2013_modositott_logo_640.jpg

Ha tetszett a hír oszd meg ismerőseiddel!

Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.

Pályázat