Ne hagyja magát átverni!

Gabona átvételkori piszkos trükkök és rossz tréfák a gabona mintavételezés folyamán. Van erre megoldás?

Gabona mintavételnél is nagyon sok a lehetséges „hibaforrás”!
Napraforgó kézben.jpg
A gabona minta beszennyeződhet külső behatástól, (kezünk nedvessége, szennyezett mintavevő edény által, stb.) véletlenül, de ne adj Isten kész akarva is.

Ha nem homogén a gabona minta vagy túl szemetes, tehát nem reprezentatív a gabona mintavételezés, nem lehet pontos a mérés sem, legyen bármilyen szuper műszerünk is!

Okok: A mérendő gabona minta bekerülő akár 1-1 túl nedves szem is nagyban befolyásolja az eredményt! (Az mérőáram úgy viselkedik, mint a víz, arra halad amerre a legkisebb ellenállásba ütközik.)

Sok helyen találkozhatunk még a vödrös gabona mintavétellel is, mely teljesen alkalmatlan a reprezentatív mintavételezésre, de a közismert stekkerezéssel is -ha helytelenül veszünk mintát-, óriási kár érhet!

Milyen kár érheti, ha nem megfelelő a gabona mintavétel?
Mintavétel1.jpg
Előfordul, hogy az autón a mintavétel helyére egy kevés kiváló minőségű gabonát szórnak, de a szállítmány nagy része alacsonyabb minőségű gabona. Ezért nem szabad engedni, hogy a sofőr végezze a gabona mintavételt.

Továbbá ha az átvevő a gabona mintavétel helyét nem váltogatja és mindig csak konzekvensen egy helyről vesz mintát, az könnyen kifigyelhető és manipulálható.

Figyelni kell a nyitott tetejű, ponyva nélkül érkező autókra is, mivel a menetszél könnyen száríthat pár %-ot a gabona felső részén, ami a mérést - ha helytelen volt a gabona mintavételezés - jelentősen befolyásolhatja.

Gabonaszállító.jpg
A legnagyobb kár persze akkor érheti az átvevőt - legyen szó akár csak egy autónyi beérkező búzáról - amikor a helytelen mintavételezést követően a mért beltartalmi értékek alapján kiváló búzának osztályoz egy minőségen aluli szállítmányt. Ha ezt hozzáborítja a betárolt több tonnányi értékes búzához, és csak később derül ki, hogy a beérkezett búza valójában csak takarmány minőségű volt, az egész gabona halom menthetetlen lesz! Ez óriási kárt jelent, mely a helyes gabona mintavételezéssel elkerülhető lett volna!


Megoldás a helyes stekkerezés megtanulása vagy automata mintavevő robotkarra bízni a gabona mintavételt!
Stekkerezés.jpg
Stekkeres gabona mintavételnél a stekkert a szállítmány véletlenszerű pontjain, a stekkert függőlegesen tartva, a szállítmány aljáig kell leszúrni. Ekkor kinyitjuk a stekkert, amibe beömlik a lyukakon át a gabona minta a szállítmány különböző rétegeiből. Majd bezárjuk a stekkert és kihúzzuk a szállítmányból. Ezután a stekkert a vizsgáló edénybe fordítjuk a tetejével lefelé, a gabona minta kiömlik a stekkerből, így kizárva bármi féle manipuláció lehetőségét. Ekkor elvégezhetjük a gabona minta további vizsgálatait, mint pl. tisztaság vizsgálat, nedvesség mérés, HL súly mérés, beltartalmi elemzés, stb.

Modern világunkban a gyorsaság és a hatékonyság egyre inkább előtérbe kerül. Ezért fejlesztették ki az automata mintavevő robotkarokat, melyek mára teljesen háttérbe szorították a a gabona minta stekkerezést.
Rakoraf.jpg
Az automata mintavevő robotkarok forgó oszlopos, és sínen mozgó kocsis kivitelben is készülnek. Gazdaságossága és egyszerű, gyors telepítése miatt az elmúlt két évben az érdeklődés egyik középpontjába helyezte a Rakoraf automata mintavevő robotkart a gabonaipari szektorban. A Rakoraf automata mintavevő robotkar 350°-os forgathatóságával a kiemelt, vagy akár dupla hídmérlegekről is éppúgy képes a gabona mintavételre, mint a szimpla síkmérlegekről, mivel az automata mintavevő beton talapzatának méretezésekor a 4 féle méretben választható mintavevő cső nagy segítség a megfelelő kialakításában.

Rakoraf automata mintavevő robotkart használva nyugodtan aludhat, hiszen a mintavevő robotkart egy gyerek is könnyedén kezelheti, manipulációra pedig esély sincsen!


+2 Tipp, amire érdemes figyelni!
Teherkocsi2.jpg
A gabona minta megfelelő stekkerezése és az automata mintavevő robotkar használata nélkül is bőven vannak trükközési lehetőségek! Mérlegeléskor nem a gabona minta minőségével, hanem egyéb ötletesnél ötletesebb megoldásokkal tudnak jelentős anyagi kárt és rossz benyomást kelteni az átvevőben!

1, Ne hagyja, hogy a hídmérlegen fél kerékkel álljanak meg!
(Ha a mérlegre akár csak egy kicsit is fél oldalasan állnak meg és a mérlegről lelóg a kerék, az a mérlegelésnél igen jelentős súlybeli különbségeket eredményezhet!)

2, Ne vegyen vizet gabona helyett!
(A szállító járművek több tartállyal, tároló hellyel is rendelkeznek az alvázon, ezekben sajnos pl. vizet is lehet tárolni, amit a befelé jövő mérlegelés után leengedve a kifelé mérlegelésnél drága gabonaárban mérik ki a zsebünkből.)

Ezekre nem jelent megoldást a gabona minta megfelelős stekkerezése, vagy automata mintavevő robotkar használata, de megoldás lehet a gépjárművek átnézése, kamerázása, amit az automata mintavevő robotkarok telepítésénél ajánlunk is partnereink figyelmébe.

Ne hagyja hogy mások az Ön kárára gazdagodjanak meg, vegyen mintát helyesen, használjon már az idei szezonban automata mintavevő robotkart!

Bővebb információ és felvilágosítás:
Halmai Géza
halmai.geza@agrogazda.hu
+36 70/ 322-6145
www.agrogazda.hu

Ha tetszett a hír oszd meg ismerőseiddel!

Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.

Pályázat