Talajvizsgálat a gazdaságos termőföldért

Szeretné megtudni hogyan gyarapodhat terményeinek hozama? Kíváncsi hogyan mérheti fel növényeinek tápanyagigényét? A növényei fejlődéséhez elengedhetetlen a talajban található tápanyag és a napfény, melyeket már kiváló pontossággal mérhet termékeinkkel:P1180068.jpg

SMM-1 talajnedvesség mérő, mellyel az egyik legfontosabb tényező, az éltető víz mennyisége mérhető a termőföldben 0-50%-os méréshatárig. Az SMM1 talajnedvesség mérő kompakt méretei és az elemes üzemeltetés hosszabb távú mobil használatot is lehetővé tesz, a talajnedvesség mérő stabil és vízálló burkolata pedig megvédi a belső alkatrészeket a durvább környezeti hatásoktól. 

Az SMM-1 adattárolási funkciójával lehetőség van a maximum és minimum értékek visszakeresésére az adott munkafolyamatban. Használata a gyakorlatlan felhasználóknak sem okoz problémát, annyira egyszerű.
A  talaj nedvességmérő készülék több területen is felhasználható, hasznos a növénytermesztésben, kertészetben, de földtani intézetek számára is.

A növények a talaj pH értékére eltérően reagálnak: egyesek a kissé savanyú, mások a kissé lúgos kémhatást kedvelik.

P1180032.jpgFontos tényező a földnek, vagy a tápoldatok savasságának megállapítása, melyhez a PH20S talaj pH mérőt használhatjuk. Általában a semleges talaj pH értékkel rendelkező talajok (pH=7) felelnek meg a növénytermesztés feltételeinek. A hazai talajok pH értéke általában magas. A PH20S talaj pH mérő segítségével a földből oldatot készítve, vagy akár a szondát óvatosan földbe szúrva közvetlenül is megmérheti a talaj pH értékét.
Ha az üvegszonda véletlenül megsérülne, nem kell kidobnia a műszert, mert már kapható hozzá tartalék üveghegy is, melyhez ajándék semlegesítő folyadékot is adunk!

Egy ügyes kis kombinált, analóg műszer, 3 az 1-ben!

Kertészetek által közkedvelt termékünk pl. az olcsó, analóg, kombinált műszer, ami a talaj pH, talajnedvesség, és fényerősség mérésére alkalmas műszer egyben. A kijelzőn több mérőskála is megtalálható, így könnyedén leolvashatók az értékek. A készülék elem nélkül(!) működik, így bárhol használható.

A talajtömörség ismerete hiányában könnyen előfordulhat, hogy a szükségtelen műveletekkel sok pénzt elpazarolnánk.

penetrométer.jpgA túlságosan tömörödött talajból a növények csak korlátozottan tudják felvenni a vizet és a tápanyagokat, illetve a levegő is kevésbé tud cserélődni a talaj részecskéi között. Egy penetrométer segítségével könnyen megállapítható a talajvizsgálat során a talajtömörség. Az LD Agro penetrometer erre a célra lett kifejlesztve, használatával pontosan megállapítható a talaj sűrűsége, vastagsága.

A penetrométerrel a talajvizsgálat rendkívül gyors és egyszerű: a markolatánál fogva beleszúrjuk a talajba, majd a kijelzőről a színskála segítségével leolvashatjuk a talaj aktuális állapotát. A talajtömörség vizsgáló két heggyel van ellátva: keményebb talajhoz és puha talajhoz.

Miért fontos a pontos talajminta vételezés? Milyen módjai vannak?

P1180050.jpgTalajvizsgálat nélkül könnyen megtörténhet, hogy a terméshozam a vártnál jóval alacsonyabb lesz. Egy talajmintavevővel egyszerűen feltérképezheti a termőföld állapotát, mérheti a különböző tápanyagok mennyiségét változó mélységekben. Ha pontosan tudja mely tápanyagból és hol kell pótolnia termőföldjén, akkor egy talajmintavevő használatával sokat spórolhat gazdasága számára. 

Talajmintavétel átlósan, cikk-cakkban, nagyobb terület esetén általában egy 15 m átmérőjű kör középpontjából kell mintát vennünk a talajvizsgálatokhoz. A talajminta minden gazdálkodó, növénytermesztő, kertész számára nagyon fontos, ezért nyugodtan kijelenthető, hogy a talajmintavevő használata elengedhetetlen!

mintavétei módok1.jpg mintavétei módok2.jpg mintavétei módok3.jpg


Milyen tesztek végezhetők el a földön?

A vetés előtti nitrogén-teszt azokon a területeken hasznos, ahol az előző évekről nitrogén maradvánnyal lehet számolni, illetve ahol a kevés téli csapadék nem mosta ki az őszi trágyát. Erre a tesztre a Talaj nitrát mérő koffert ajánljuk, mely megadja a maradék nitrogén mennyiségét a gyökérzónában, így a termelő meghatározhatja a szükséges műtrágya mennyiségét.

nitrát koffer.jpgA mintákat legalább 55-60 centiméterről kell venni. A késő tavaszi teszteket vízállásos illetve bő csapadékos területeken végzik. Ekkor elegendő 20-25 cm mélységből mintát venni. Ha nem csak a talaj nitrogéntartalmát szeretnénk megállapítani, akkor a Stelzner talajelemző koffer, vagy az Amola agrár mobil labor segítségével komplett talajelemzést végezhetünk. A csomagok minden készüléket tartalmaznak, amelyre szükség van a talajelemzésnél. A megfelelő minta-előkészítés után megállapíthatjuk a talaj összetételét.


Milyen tápanyag van a talajban? Mit kell pótolni?

A legtöbb növénynek a nitrogén, a foszfor és a kálium (NPK) jelenti a 3 legfontosabb elemet. Ezek mellett még opcionálisan mérhető:

ammónia, magnézium, vas, réz, cink, molibdén, mangán, klór, és a szulfát.stelzner_talajelemzo_koffer.jpg

A környezetkímélő tápanyag-gazdálkodás lényege, hogy a trágyákat, termésnövelő anyagokat kellő időben és mennyiségben úgy kell kijuttatni, hogy:

- a növények a tápanyagokat a lehető legjobban hasznosítani tudják és ezáltal
- a gazdálkodás során bekövetkező tápanyagveszteségek és a környezeti elemek, elsősorban a vizek ezzel összefüggő terhelése a lehetőségek szerint elkerülhető legyen!

Manapság a pontosság és a mobilitás elengedhetetlen talajelemzéskor a termőföld minőségének megállapításában, a tápanyagigény felmérésében. Műszereink, berendezéseink a biztos növénytermesztés és az elismert gazdasági siker garanciája. Csatlakozzon Ön is az elégedett felhasználók sorába!

Halmai Géza

Landasin-Agrogazda Kft.

70/3226145

Ha tetszett a hír oszd meg ismerőseiddel!

Kapcsolódó termékek:

Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.

Pályázat