Térinformatika a mezőgazdaságban

Milyen GPS-es technológiai megoldásokkal tehető költséghatékonnyá a szántóföldi növénytermesztés?
Leica cikk.jpg
Mint minden üzletágban, a mezőgazdaságban is megfogalmazódott már a kérdés, mivel és hogyan lehetne a felmerülő költségeket úgy csökkenteni, hogy az ne legyen a termelés kárára, sőt akár még hatékonyabbá is váljon az.

A válasz az égben rejlik! Pontosabban a GPS technológiában és az azt használó precíziós mezőgazdasági gépvezérlésben. Jelen technológiai lehetőségeket figyelembe véve célszerű ingyenes és fizetős korrekciós szolgáltatásra osztanunk a GPS technológiákat, felhasználásukat és pontosságukat tekintve.

Mezőgazdasági sorvezetők kiemelkedő sorcsatlakozási pontossággal, ingyenes korrekcióval

Ezen egyszerű sorvezetők az ingyenes EGNOS korrekciókat használva képesek 15-20 cm-es pontossággal „Pass-to-Pass” módban dolgozni, ezáltal biztosítva a gazdák részére, hogy művelési soraik egymással párhuzamosak legyenek és a nevezett pontosságnál ne legyen nagyobb átfedés a megművelt területek között és ne legyen kihagyott gondozatlan terület. A technológia rossz látási viszonyok mellett is jól használható, így a felhasználók ezentúl sötétben, porban, ködben is pontosan, hatékonyan tudnak dolgozni.

Leica GeoSpective SmartAnt.jpg_c500548a1O.jpgSzakavatott és hozzáértő kollégák már talán felkapták a fejüket, igyenes korrekcióval, hogyan érhető el ez a pontosság? A lényeg az un. „Pass-to-Pass” módszerben és a Leica Geosystems által használt GL1DETM sorcsatlakozási pontosságjavító eljárásban van. Lényege, hogy egy adott területen és adott időben a számolt pozíció relatív, 15 cm pontosságot is jelenthet a felhasználónak. A gyakorlatban ez azt jelenti, a felhasználók által meghatározott egyenesek, művelési nyomvonalak egymáshoz képest akár 15 cm pontossággal is meghatározhatóak (fél órán és lokális területen belül).

A Leica mojoMINI által használt GL1DETM technológia pedig, a pozíciószámításoknál csökkenti le drasztikusan az un. pozíció szórást, olyan mértékben, hogy az egymás után számolt pozíciók, egymáshoz képest akár 1 cm-en belüli pontossággal kerülnek meghatározásra. Ez a technológia és a Leica mojoMINI által használt prémium kategóriás Smart Antenna biztosítja a piac egyik legmegbízhatóbb és legpontosabb sorvezetési megoldását.

A Leica sorvezető rendszere a fent említett mojoMINI3.jpgSmart Antennából és egy nagyfelbontású kijelzőből áll, melyen egy könnyen kezelhető grafikus felületű sorvezető szoftver fut. A rendszer beállítása nagyon egyszerű, bármilyen traktorra, mezőgazdasági gépre felszerelhető.
Ezen alkalmazást használva a Leica mojoMINI képes területmérésre is, sőt külön tudja kezelni és számolni a megművelt és a műveletlen területeket is.

Összegezve elmondhatjuk, hogy a sorvezetők egy belépő szintet jelentenek a precíziós mezőgazdaságban és kitűnő példái annak, hogy térinformatikai eszközöket, alkalmazásokat hogy lehet hatékonyan alkalmazni akár a mezőgazdaságban is. Nem csak területmérésre… 2-3 cm-es RTK pontos mezőgazdasági GPS-t, automata kormányzást keres?


Mezőgazdasági automata gépvezérlés

Azaz mivel tud többet a Leica mojo3D sorvezető? Sokkal…A Leica mojo3D sorvezető akár  2-3 cm-es RTK pontosságot tud biztosítani az ügyfélnek, ezáltal téve még költséghatékonyabbá, pontosabbá a mezőgazdasági művelést, akár már a nagy precizitást igénylő ültetési munkálatok során is. A néhány cm-es korrekciós jelhez hozzájuthat a FÖMI-től, vagy akár saját bázisállomása is szolgáltathatja ezt. Mindkét esetben a sorvezetőbe épített belső GSM-modem és SIM-kártya segítségévek érkeznek a korrekciós jelek a sorvezetőbe. Melyik RTK megoldást érdemes Önnek választania?


Mezőgazdasági GPS FÖMI-s RTK korrekcióval és gépvezérléssel

A FÖMI-től vásárolt RTK korrekciós jelnekmojo3D.jpg van egy díja, melyet akár egy évre is elő lehet fizetni. A FÖMI által üzemeltetett hálózati RTK az egész országban elérhető az év minden szakában. Ezt a megoldást azokban a gazdaságokban érdemes használni, ahol egy-két darab RTK korrekciós GPS-es sorvezetőt használnak.

Az RTK-s korrekciós jellel minden alkalommal ugyanazokat a nyomvonalakat használhatják a táblán belül minden munkaművelet során a vetéstől a vegyszerezésen át a betakarításig. A rendszer hátránya, hogy a RTK korrekciós jel nem ingyenes, ezért sajnos gépenként fizetni kell. Ehhez a megoldáshoz a dörzskerekes automata kormányzást javasoljuk, ugyanis ez a rendszer típusfüggetlen, és szinte bármilyen géptípusba (traktorba, önjáró permetezőbe és kombájnba is!) átszerelhető. Miért szükséges az RTK-hoz automata kormányzás?

HalozatiRTK_jan12.jpgHa már használt GPS-es sorvezető készüléket, bizonyára tapasztalta, hogy a 15-20 cm-es sorcsatlakozási pontosság megtartása sem könnyű feladat kézzel, illetve közben még egyéb teendői is lehetnek a gépkezelőnek (pl.: permetező szakaszainak kapcsolása, megfelelő sebesség, a munkaeszköz magasságának beállítása, stb…). A nehéz terepviszonyokból, illetve a rázkodásból adódóan is folyamatos korrigálást igényelhet a traktor.

Belátható, hogy ez emberi kézzel bizony nehezen megoldható feladat, hiába az RTK pontosságú GPS-jel! A pontos és költséghatékony munkavégzés szempontjából célszerű tehát az automatikus gépvezérlés, legyen szó automata kormányzásról vagy automata szakaszolásról. Nagyobb gazdasága van? Több gépen használna RTK-s korrekciót?

Mezőgazdasági GPS saját bázisállomással, RTK korrekcióval és gépvezérléssel


Amennyiben több gépet is felszerelnének RTK korrekcióval és automata gépvezérléssel, célszerű saját bázisállomást alkalmazni. Ebben az esetben egy bázisállomás telepítésével és internet segítségével képes szolgáltatni az RTK-s korrekciós jelet gépei számára. A rendszer előnye, hogy nincs a korrekciós jelnek előfizetési díja és valamennyi Leica mojo3D GPS-es sorvezetővel felszerelt gép számára szolgáltathatja a 2-3 cm pontos RTK-t.

Ennek a technológiának azonban van egy hátránya is: a bázisállomástól számított 25-30 km sugarú körben garantálható az RTK pontosság. Hidraulikával felszerelt automata kormányzásra előkészített traktora van? A gépvezérlést leegyszerűsíti és megkönnyíti, amennyiben gépei már rendelkeznek hidraulikus előkészítéssel. kép cikk.jpgA Leica mojo3D kompatibilis a legnagyobb gyártók legnépszerűbb típusaival: pl. John Deere 6x30 széria, 7x20 széria, 7x30 széria, 8xx0 széria, 8xxxR széria, Case Steiger STX széria, AFX kombájnok, MX Magnum, Puma, Fendt Vario, Massey Fergusson MF9005 kombájnok, 7400, 8600 és 8600-as széria, New Holland, Valtra, stb… Gépvezérlésre előkészített traktorokba jellemzően olcsóbb az automata kormányzás, valamint pontosabb, direktebb kapcsolatot ad.

Hátránya viszont, hogy ezek az adott gépben fixen típusspecifikusan vannak telepítve, ezért ez más gépekbe nem átszerelhető. Valamennyi RTK-s rendszerhez hozzátartozik az automatikus dőlésszögkompenzáció is. A Leica mojoXact 6 tengelyes giroszkópjával minden domborzati viszony esetén korrigálja a dőlésből és csúszásból eredő pontatlanságokat. A legoptimálisabb kijuttatást és üzemanyagfelhasználást teszi lehetővé. Szeretné tudni valós időben, hogy GPS-es sorvezetővel felszerelt gépei merre járnak, milyen munkát végeznek?

Az RTK pontosságú mojo3D GPS-es sorvezető egyéb funkciói

Új és innovatív funkció a Leica VirtualVista szolgáltatása. Valamennyi Leica mojo3D felhasználó regisztrálhat a www.virtualvista.com honlapon ingyenesen a flottakövetés funkció eléréséhez. A felhasználói felület használata egyszerű, kezelése könnyen elsajátítható. Ezáltal irodájából, számítógépe monitorán a Google Maps térképeken követhető nyomon valós időben, hogy gépei merre járnak, mit csinálnak a területeken. Természetesen lehetőség van az adatok tárolására, így később is visszanézheti azokat. Amennyiben az adott területen nincs GSM-lefedettség, az adatok rögzülnek a készülékben.

További funkció a Leica Geo-Fencing, mellyel meghatározható egy adott terület a térképen a gép számára. Amennyiben a gép elhagyja ezt a területet, az ügyfél értesítést kaphat erről e-mailben vagy SMS-ben. A Leica VirtualVista segítségével azonnali üzenetet is küldhet irodájából a sorvezető kijelzőjére, információkat kaphat a gép beindításáról vagy a munka befejezéséről az adott területen.

A Leica által 2007-ben bevezetett VirtualWrench funkcióval az Ön kereskedője távolból is pontosan azt láthatja a számítógépe monitorán, amit Ön a GPS-es sorvezető kijelzőjén. Ezzel probléma esetén szakember tud azonnal segítséget nyújtani az ügyfélnek a beállításokban és a szoftverfrissítések telepítésében. Ilyen esetben nem kell a készüléket visszaküldenie a kereskedőhöz, nincs szükség helyszíni kiszállásra, időt spórolhat a hibaelhárítás során. Amennyiben mégis szükséges a helyszíni kiszállás a telepítést és betanítást követően, annak költségét a Landasin-Agrogazda Kft magára vállalja!

A Leica mojo3D GPS-es sorvezető sokoldalúan, sok összetevővel továbbfejleszthető. A Landasin-Agrogazda Kft. tapasztalatával és szaktudásával tanácsot tud adni az ügyfélnek, hogy az igényeinek legmegfelelőbb összetevőkkel kezdhesse meg a munkát a Leica mojo3D-vel.Leicamojo3D cikk.jpg

A tendencia és a jelenség egyértelmű. A térinformatikai és GNSS alkalmazások az élet egyre több területén jelennek meg és teszik könnyebbé mindennapjainkat. Nem kivétel ez alól a mezőgazdaság sem, ahol már nagyon komoly navigációs alkalmazások, vezérlések biztosítják a mezőgazdaság szereplőinek a precíziós gazdálkodást.

Egyre több gazda él ezzel a lehetőséggel, mert látják, hogy a technika ezen fejlődése milyen nagy segítségükre lehet és sokkal hatékonyabbá teszi munkájukat. A befektetések értéke egy szezon alatt megtérülhet, majd azt követően már pénzt termel sőt, mindemelett több szabadidőt biztosít a használójának.

Pár éven belül eljuthatunk oda, hogy aki nem prezíciós mezőgazdasági eszközökkel végzi földművelési feladatait, hátrányba kerül és versenyképessége rohamosan csökken. Közhely, de azért az mert igaz: Aki kimarad az lemarad…

Kocsis Árpád
Landasin-Agrogazda Kft.
70/3423887

Maksó Máté

Leica Geosystems Hungary Kft.

Ha tetszett a hír oszd meg ismerőseiddel!

Kapcsolódó termékek:

Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.

Pályázat