Vadkamera, nem csak a vadak megfigyelésére!

Vadkamerával 0-24 órában a természetben érezheti magát, rajta tarthatja a szemét a területén!

spy41.jpgA jó vadász szíve szerint mindig a területén tartaná a szemét, hogy bármikor megpillanthassa a jövő trófeáit. Ez már egy okostelefonnal a kézben napjaink vadkameráival azonnal elérhető, de annyiféle tudás és árkülönbséggel, hogy hirtelen az sem tudni melyiket érdemes választani. Tartson velünk és kiderül!

Csak vadgazdálkodási vagy biztonságtechnikai célra is lehet használni a vadkamerát?

A vadak távolról szemlézése, viselkedésének és vonulásainak rögzítésének igénye egykorú a fényképezőgép megjelenésével. A technika fejlődése mentén mára a fekete fehér fotókból nagy felbontású tökéletesen kivehető videofelvételek alakultak.

A képküldő vadkamerán keresztül az etetők és dagonyák környezetét életét figyelemmel követheti, amikből akár állománysűrűség és az ivararány meghatározás is kivitelezhető.

De használata nem a vadászok számára tud kizárólag nagy érték lenni, hanem a területtulajdonosok, önkormányzatoknak az illetéktelen behatolók, garázdálkodók és illegális hulladéklerakók beazonosításában egyaránt.

A rögzített képanyagok tartalmazzák a vadkamera azonosítóját, a felvétel készítésnek percét és dátumát, de akár az aktuális hőmérsékletet is.

Milyen a jó vadkamera?

A jó vadkamera merev, ütésálló burkolatú és vízálló szigetelésű, hogy az időjárás viszontagságai és illetéktelen rongálás esetén is megfelelően rögzíthessen. Tudásban az SMS/MMS küldő megoldások mára elavultak, a jelenkor vadkamera modelljei már 4G-5G hálózaton kommunikálnak, felhőszolgáltatással kiegészítve. Az e-mail küldős még napjainkban is jó választás lehet, a felhasználótól függ melyik küldési szolgáltatással tud azonosulni és érzi számára praktikusabbnak kezelését.

A vadkamerák spy4_1.jpgéjjellátó képességét a beépített infravetőt végzi, amely eltérő hullámhosszúságokon működik. A 850 nanométeres hullámhosszal szerelt rögzít jobb minőségű képet, de az emberi szem és a vad észleli, ami a felvételeken is kivehetően zavaró lehet számára. A 940 nm értékkel rendelkező vadkamera fénye már számukra is láthatatlanul beleolvad az éjszakába. A minőségen túl a látó távolság is különbözik a 850 nanométeres 20 méteren belül hatásos, a 940 nanométer távolságú megvilágítás ideális rövidebb maximum 15 méteres távolságokra.

Egyes vadkamera típusok rendelkeznek oldalsó mozgásérzékelőkkel, amelyek tovább növelik az érzékelési terület nagyságát.

A képküldő vadkamerák megfelelőSpy 3.jpg beállítással készenléti üzemmódban pihennek az alacsony akkumulátor fogyasztás érdekében, ilyenkor csak a mozgásérzékelők üzemelnek. Amint a mozgásérzékelők aktivitást érzékelnek, működésbe lép a digitális kamera egysége. Ezt az időtartamot nevezik éledési időnek. A piacon beszerezhető megfigyelő vadkamerák éledési ideje 0,4 és néhány másodperc között mozog. Hosszú éledési idő esetén az esemény rögzítése nem történik meg időben és ezért az lemarad vagy csak részben lesz a felvételen látható.

A vadkamera hatótávolsága átlagosan 12-15 méter, egyes típusoknál akár még 16-18 méterig is ellát. Némely hirdetésben olvasni 20 méter feletti értékeket, de jelen technikai szint mellett ez inkább reklámértékkel bír, mint realitással. A legelterjedtebb vadkamera modellek 55°-os látószögben aktívak, de a piacon fellelhető 80°-100°-os látószöggel rendelkezők 10 méter helyett csupán 2-3 méter távolságon használhatók.

Vadkamera.jpg 

A vadkamera alkotóelemeinek elhelyezkedése

 

Távoli eléréssel NEM rendelkező vadkamerák

A belépő szintű, olcsóbb vadkamera Vadkamera2.jpgmodelleknél egy memóriakártyára történhet a kép rögzítése magában a kamerában. Ez igazából a vad jelenlétét, számát, fajtáját igazolhatja, ám ezekről az információkról csak később értesülünk, amikor a felvételeket megnézzük a helyszínen. Ezek rögzíthetnek képet éjszaka is, mozgásra aktivizálva, és/vagy time laps időzítéssel is beállítható időközönként, akár napokon-heteken keresztül. Egyes wifi modullal szerelt vadkamera modellek esetén a vadásznak nem szükséges felmászni a magasan elhelyezett memóriakártyáért, hanem telefonjával a készülék hálózatára csatlakozva az applikáción keresztül 15-20 méterre is kiolvasható. Ez esős időben kiváltképp hasznos lehet, amikor elég csupán az autóval a vadkamera közelébe parkolni. További előfizetéshez kötve létezik a SPY Cell-Link adapter is, ami sima rögzítős kamerát képküldőssé alakítja.

Kínálatunkban a nem képküldős vadkamera a Boly Guard Deer BG590 -es típusa, amely kedvező árfekvése mentén 0,7 másodperces reakcióideje sem marad el a drágább modellekétől, és a BolyRaw képfeldolgozási technológiával és a 24 megapixeles szenzorával éjjel-nappal remek képminőségben képes rögzíteni.

Ebben a kategóriában igazán jó vadkamera választás a UOVision Green 30-as, aminek nevében a 30 a fotók megapixeleinek számát jelenti. Nappal, megfelelő fényviszonyok mellett színes, éjjel, illetve rossz fényviszonyok mellett a beépített infravörös vakuval fekete-fehér képeket és FULL-HD minőségű videókat készít. A kamera az emberi szem számára láthatatlan infravörös LED-eket tartalmazó 40 db-os LED vakuval rendelkezik. Ár/érték arányban az egyik legjobb készülék, legfejlettebb technológiák érhető el vele már bruttó 50 ezer forint alatt.

Távoli eléréssel nem rendelkező vadkameráinkat: Ide kattintva tekintheti meg!

 

Távoli eléréses (GSM-es) vadkamerák

Eggyel magasabb szintet képviselnek a GSM modullal ellátott képalkotók, amikbe egy adatforgalmas mobiltelefon szolgáltató SIM kártyáját vagy gyárilag integrált nemzetközi SIM kártyával azonnali (real time) értesítéseket kaphatunk a vad aktuális helyzetéről, mozgásáról.

A régebbi modellek emailt is küldenek az érzékelt aktivitásokról, de ezen kommunikációs csatorna több kényelmetlenséggel jár. Ha a saját emailünket használjuk, „teleszemeteli” a kamera az email-fiókunkat. Fontos odafigyelni az email cím kiválasztására és beállítására, nehogy a rendszer SPAMként kezelje a felvételeket. Ez a funkció napjainkban háttérbe szorul, hiszen a felvételek bármikor elérhetők a webes felületen, vagy mobiltelefonos applikációban.

Felhő3.jpgfelhő alapú vadmegfigyelő kamerák némelyike kiküszöböli a bonyolult beállításokat. Elég a felhőben megadni a vadkamera gyári és IMEI számát, kiválasztani az országot és a szolgáltatót. Az Uvision típusok esetében egy filet (profile.bin) is szükséges az SD kártyára másolni, amit a vadkamerába helyezve hozza működésbe a kívánt szolgáltatást. A telefonos alkalmazás a parancsikon sarkán számolja és mutatja a vadmegfigyelő kamera új felvételeinek számát. A felhő képtárában könnyedén végig lehet őket lapozni, bármikor le lehet tölteni és egyszerre akár több kép is törölhető. Twitter-en vagy Facebook-on azonnal meg is oszthatóak őket közvetlenül a tárhelyről, amit a Linkeazi szolgáltatás 1 GB kapacitása tesz lehetővé.

A képküldő vadkamera beállítható, hogy nem folyamatos videó felvételt készítsen, hanem csak 5-60 másodperceset és/vagy 1-10 képet. Ezen felvételek FULL-HD felbontásban az SD kártyán kerülnek tárolásra, de a mérsékelt adatforgalom érdekében gyengébb képminőségben töltődnek le. A valósidejű STREAM funkcióval élő képet kaphatunk a megfigyelt területről, ami ilyenkor a normál használaton túl több adatforgalom és akkumulátor kapacitás kerül felhasználásra.

Beállítható csak fénykép, vagy fénykép és video rögzítése is. Ilyenkor először a fénykép vagy fényképek készülnek el, aztán indul a mozgókép rögzítése a beállított hosszúságban. A képküldő vadkamera készíthet 1, 2 vagy 3 képet amennyiben mozgást érzékel, ezek száma a belső menüben állíthatók. „Time lapse” módban a kamera meghatározott időközönként állóképeket készít meghatározott időközönként. Ez hasznos lehet növényzet virágzásának, madarak fészeképítésének vagy magára hagyott helyek aktivitás rögzítésére.

Érdemes kiemelt figyelmet szentelni az előfizetési csomagokra, hiszen egyes vadkamera modellek vételára csupán az első 100 felvétel letöltését tartalmazza. A továbbiak eléréséhez akár 100 eurós nagyságrendű éves előfizetési díj térítése szükséges.

Árban van eltérés a távoli eléréssel és azzal nem rendelkező vadkamerák között, a választásnál érdemes mérlegelni a pozícióhoz kilátogatás üzemanyag és idővonzatait, ami segíthet a megfelelő típus kiválasztásában.

 

Weboldalunkon 4 modellt emeltünk ki Önöknek, hogy legjobb ár/érték közül böngészhessen.

uovision felhő.jpgAz UOVISION Compact és Glory 4G-s felhő vadkamerával sorozatképek rögzítése is lehetséges 1-10-ig. Működési ideje többféleképpen beállítható, akár a hét minden egyes napján más időszakokra vonatkozóan. A nagy hatékonyságú, 940nm-es, láthatatlan infra vaku segítségével – fekete-fehérben nézhetjük vissza. 1080p-s felbontású, H.264 tömörítésű Full HD videó segítségével tájékozódhatunk a megfigyelt területen tapasztalható mozgásról.

Az UOVISION Glory 4G-smodell 0,6 másodperces reakcióideje is kiváló 12 MP felbontásban, de azUOVISION Compact0,4 másodperccel 20 MP minőségben az egyik leggyorsabb vadmegfigyelő kamera a kategóriájában!

Mindkét képküldő vadkamera modellnél beállítható, hogy bizonyos időközönként mozgás aktiváció nélkül is képeket, illetve videót készítsen (Time-Lapse funkció). A vadkamera megközelítő cella információkkal vesz helyrajzi adatokat a GSM tornyokból, mely adatait a rögzített képekre feliratozhatjuk. Ez akkor is hasznos lehet, ha a felhasználó a területén több kamerát helyez el, és lekérheti melyik pozícióról érkezett a kép. Az IMEI szám alapján is meghatározható a lokáció, ami a készülék eltulajdonítása esetén is fontos információ lehet a hivatalos szervek számára.


A Boly Guard Crow és Boly Guard Falcon


A Boly Guard 4G – s vadkamerák is Falcon1_jav.jpghasonló minőséget képviselnek, mint a már sokat bizonyított UOVision kameráink. Igen kedvező áruk ellenére, az összeszerelési minőségük, az alkalmazott megoldások nem hagynak kívánnivalót maguk után, a funkcióik és paramétereik pedig átlag fölöttiek.

Felhős beállításnál az egy adott időszakban megfigyelt mozgásról a vadkamera egy felhő mappába tölti fel a képeket, melyeket így sokkal egyszerűbb áttekinteni. A globális Molnus felhőszolgáltatással a felhasználóknak lehetőségük van a kamerával készített összes fotót és videót mobileszközön és számítógépen is megtekinteni, a 4G modul pedig nagy sebességű adatátvitelt biztosít felvételei számára.

A képek és videók magas minőségéről a szabadalmaztatott BolyRaw vadkamera képfeldolgozási technológia mellett, a Crow esetében 24, a Falconéban 36 megapixeles szenzor gondoskodik, legyen nappal vagy éjjel, napsütés vagy eső, a képminőség garantált. Mindkettő láthatatlan IR vakuval szerelt, így a vadkamera éjszakai is észrevétlen marad az állatok előtt. A Falcon külön pozitívuma, hogy képes hybrid funkcióval is működni, amikor egyidejűleg képes fotót és videót készíteni.


Az összes, távoli eléréses vadkameránkat: Ide kattintva tekintheti meg!

 Falcon2_jav.jpg


Hasznos kiegészítők

 

A vadkamerák napelemes áramforással is kiegészíthetőek

A kiválasztott vadkameránkba érdemes Napelem.jpgminél erősebb tölthető akkumulátoros elemet tenni a hosszabb üzemidő érdekében. Már belső 2000 mAh kapacitásúak mellett külső zselés akkumulátorokkal is elérhetőek, amik kihelyezve töltés nélkül használat függően, akár 3 hónapig is üzemeltethetőek.

Főleg a távoli eléréssel rendelkező vadkameráknál a GSM modul (Internet) használata miatt gyakori használatnál komolyabb áramforrásra is szükség lehet. Érdemes választani a kamerák mellé egy napelem panelt, hogy folyamatos megújuló energiájú áramforrással táplálhassuk meg vadkameránkat, nehogy a legkritikusabb pillanatban merüljön le a vadkamera tápegysége!


Biztonsági kábel

kábel.jpgHosszútávon működés érdekében biztosítsa vadkameráját masszív védelem a tolvajok ellen. Nem csak a biztonságról, hanem a felfogatásról is gondoskodik a fokozatmentesen állítható hosszúságú kábel. A kábelek 30-180 cm hosszúságban rendelhetőek, akár 8 mm-es átmérőjű acélsodronyból. Ezen biztonsági kábeleket rozsdamentes kivitelűek, átvágni képtelenség, és kialakításukból fakadóan nem is csavarodnak.
fémház.jpg
Erős fém ház

Hogy senki és semmi ne tudjon kárt tenni kihelyezett vadkameránkban, kiegészítőként vásárolhatunk hozzá típus specifikusan legyártott fém házat. A fent említett biztonsági kábellel könnyen rögzíthető és egy zárható lakattal tehetjük eltávolíthatatlanná eszközünk.

 

Vadkamera a biztonságtechnika és mindennapjaink szolgálatában

A vadak életének és viselkedésének megfigyelésén túl nemcsak az erdőben tesz remek szolgálatot a vadkamera, hanem üzlethelységekben, irodákban elhelyezve a biztonságtechnika területén istolvaj.jpg. Használják olyan vagyonvédelmi célokra is, ahol nincs áram, vagy a védendő dolgok idényszerűen igényelnek védelmet, illetve gyakori helyváltoztatására van szükség, mint például méhkaptárok, tűzifa, víkendházak, betakarításra váró vagy már betakarított termények esetén.

Egyszerű, de hatékony megoldás lehet betörések, rablások, behatolók felderítésében. A működési területén észlelt környezetszennyezést, kommunális hulladék-, építési törmelék- és egyéb ipari, vagy fertőző anyagok mezőgazdasági művelés alatt álló területekre való elhelyezés cselekményeit rögzíti, amikről azonnali riasztást is küldhet és bizonyítékkal szolgálhat a hatóságok számára.

Ezek a kiegészítők az Agrogazda.hu webáruházunkban: Ide kattintva érhetőek el!

 

 

Felhasználási tanácsok

A vadkamerák burkolata gyárilag álcázással festett, de mennyiben időt szentel rá a biztonságosabb elhelyezés érdekébe készítsen álcázást. Mindössze egy tűlevelű koszorú (lehet olcsó, mű is) és egy áttetsző akváriumokra alkalmas ragasztó szükséges hozzá. A koszorút nyírja apró ágakra és ragassza fel a vadkamerára. Vigyázzon, hogy ne okozzon kárt a mozgás érzékelőben és a vadkamera többi fontos része ne legyen eltakarva. Ennek a ragasztónak köszönhetően a vadkameráról le lehet majd venni a felragasztott ágakat.

Ha telepítésnél vastag és stabil fához szeretné rögzíteni, fűrésszel és baltával érdemes érkezni, hogy megtisztíthassuk a vadkamera látómezejét a belelógó gallyaktól, ágaktól.

Amennyiben a vadkamera felöltőkártyás SIM kártyát használ, vegye figyelembe a lejárati időt és a felhasználás adatkeretét.

Segítünk a választásban!

Sokféle opció és technológiai háttér mentén temérdek vadkamera típus található az internetes webáruházakban, ezért keresse bizalommal akár telefonon szakértő csapatunk, akik szívesen segít eligazodni a legmegfelelőbb választás irányába.


Jancsó Péter
termékszakértő
jancso.peter@agrogazda.hu
+ 36 70/342-3887

Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft.
Székesfehérvár, Zsombolyai u. 36.
Tel.: +36 22/322-650; Mobil: +36 70/618-6225
Web: www.agrogazda.hu; E-mail: info@agrogazda.hu
Agrogazda.jpg.

 

Ha tetszett a hír oszd meg ismerőseiddel!

Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.

Pályázat