Mi az az ISOBUS

http://www.agrogazda.hu/Mi_az_az_ISOBUS.html


Az ISOBUS technológia mérföldkő a mezőgazdaság fejlődésében. A gazdálkodás során gyakran különböző gyártók munkagépeit, eszközeit kell használnia a szakembereknek. Ezeknek a különböző eszközöknek a saját, nem egységesített megoldásai megnehezítik a részegységek közös használatát. Sok készülékhez külön vezérlő szükséges, ez az egyes munkafázisokhoz az eszközök cseréjét is megnehezíti, illetve a különböző formátumú diagnosztikai adatok is nehezen kezelhetőek.

A mezőgazdasági eszközgyártók az ISOBUS-ban állapodtak meg, mint általános protokollban, amely egy egységes kommunikáció az azt támogató munkagép, és az erőgép kabinjában elhelyezett vezérlő (terminál) között. Ezáltal egyetlen univerzális terminállal (ISOBUS UT) megoldható bármelyik gyártó ISOBUS-t támogató eszközének kezelése, beállítása.

Az ISOBUS adat-továbbítás és kezelés elsődleges célja, hogy általánosítsa a traktorok és mezőgazdasági eszközök közötti kommunikációt, miközben teljes kompatibilitást biztosít a különböző mobil rendszerek és irodai szoftverek adat-kezeléséhez is. Használatával lehetővé válik az egyes munkagépek vezérlésének, illetve az azoktól érkező adatok kezelésének központi kezelése, feldolgozása.

A modern rendszerek esetében elvárás az is, hogy a rengeteg adat, amelyet szolgáltatnak a felhasználók számára is értelmezhető formában rendelkezésre álljon. Már nem elegendő, hogy ha a diagnosztikai adatokat megtekinthetik a szervízes szakemberek. A precíziós gazdálkodás során elengedhetetlen, hogy a gazdálkodók is lássák és értsék a gazdálkodás eredményességét, hatékonyságát jelző adatok. Ehhez nyújt segítséget az ISOBUS Task-Controller (ISOBUS TC), amely a munkagép adatok központosított gyűjtésével, területekhez kapcsolásával információval látja el a nagy adatmennyiségeket feldolgozó szakértői rendszereket.

Az ISOBUS azonban az adatgyűjtésen (TC) és beállításokon (UT) kívül a gép-vezérlést is támogatja. A GPS pozíció alapú kijuttatás vezérlése (ISOBUS TC GEO), illetve a szakaszoló (ISOBUS Section-Control / SC) a permetezők, trágyaszóró gépek precíziós vezérlését végzik. További moduljai támogatják a diagnosztikai elemezéseket (ISOBUS Diag), vagy az adat-kezelést (ISOBUS File-Server).

Összeségében a megoldás egy komplett keretet biztosít a gyártók és szolgáltatók számára, hogy a különböző egységek végre közösen tudják hozzásegíteni a felhasználókat egy jobb hatékonyságú munkavégzéshez.

Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.

Pályázat