Mérések, melyek meghatározzák a gabona felvásárlási értékét

Korrekt elszámolás a termelőkkel, minél magasabb nyereséggel és a buktatók elkerülésével.

A gazdák elégedettsége ugyanolyan fontos, mint a nyereség képzése, hiszen egyetlen felvásárló sem szeretné, ha régi beszállítói máshová vinnék a terményüket és új kapcsolatok után kellene kutatni. Ezért a megbízhatóság érdekében nagyon fontos az elégedett üzleti kapcsolat a termelők és a felvásárló között.

A megtermelt gabona értékét egy többlépcsős gabonaelemző folyamat határozza meg!

Még az aratás előtt egy elsődleges gabonaelemzőGabona minőség.jpg mérésnek, a nedvességmérésnek kell megtörténnie a termelőknél, hogy megfelelő-e a termény nedvességtartalma a betakarításhoz. Miután elkezdődött a termény beszállítása a felvásárlási telephelyre, egy reprezentatív mintavételezés után első körben meg kell vizsgálni a szállítmány tisztaságát egy rostával, rostagéppel. Ezek után jöhetnek a konkrét gabonaelemző vizsgálatok.

 

Milyen főbb méréseket kell végezni a gabona minősítésekor?

21.jpgA megtisztított mintát elsődlegesen egy chondrométerrel minősíthetjük a hektolitertömeg alapján. A hektolitertömeg mérés egy viszonylag egyszerű fajsúlymérő művelet, de a manuális mérés ma már nagyban felgyorsítható, vagy teljesen kiváltható. A hektolitertömeget már pár infravörös gabonaelemző műszer is képes megmutatni, ha van hektolitertömeg mérő funkciója. Ezzel máris elérkeztünk az egyik legfontosabb gabonaelemző méréshez, a termény beltartalmi értékeinek vizsgálatához.

Ezek a gabonaelemző mérések határozzák meg, hogy a termény mire lesz felhasználható, mely minőségi kategóriába tartozik. Kritikus pont az infravörös gabonaelemzőknél a napraforgó olajtartalom mérése. Van olyan infravörös gabonaelemző is, ami a napraforgót hántolás nélkül is képes mérni, ezzel még gyorsabbá tehető a mérés.

22.jpgEzek az infravörös gabonaelemzők meghatározzák, hogy jó (44% feletti), vagy kevés olajtartalommal rendelkezik a napraforgó minta. A gyors gabona minőség vizsgálókkal mérhető többek közt nedvesség-, fehérje-, sikér-, olaj-, keményítő-, hamutartalom, hektolitersúly.

Az infravörös gabonaelemzők hatalmas előnye, hogy a hagyományos laborvizsgálathoz képest rendkívül gyorsak, ugyanazon mintát többször is képesek megmérni, mivel nem roncsolják a mért terményt, és a lehetőségekhez képest pontos eredményt is produkálnak. Ehhez azonban nem árt minden évben egy ellenőrző mérést végezni, és ha szükséges, még a szezon előtt egy laborral kalibráltatni az infravörös gabonaelemzőt, egyéb gabona minőség vizsgálót.

Nagyon nem mindegy, hogy a beszállított terményt melyik tárolóba, hova borítják le, mert ha gabona minőség vizsgáló hiányában összekeverednek a különböző minőségű termények, pillanatok alatt igen komoly károk keletkezhetnek. Ezt egy gyors infravörös gabonaelemzővel könnyen elkerülhetjük.


Az esésszám mérése egy hosszabb folyamat, de kis odafigyeléssel felgyorsítható!

Felvásárláskor gyakran esésszámot is mérnünk23.jpg a gabona minőségvizsgáló folyamatunkban, ami egy hosszabb mérés. Esésszám mérésre érdemes elkülöníteni egy mintát az adott szállítmányból, és egy megfelelő időpontban elvégezni a mérést, hogy ne lassítsa a napközbeni beszállítási folyamatot. Ehhez a gabona minőségvizsgáló méréshez egy arra alkalmas darálóval megfelelő szemcsenagyságú lisztet kell őrölni.

Az esésszám mérés a búzaszem szemmel nem látható, de már megkezdődött csírázásáról és a csírázással együtt járó biokémiai folyamatokról ad információt. A Hagberg-féle esésszám-meghatározó készülék egy speciális merülő viszkoziméter, amely meghatározott hőmérsékleten és időtartammal elcsirizesített liszt-víz keverékben méri az ejtő test süllyedésének időtartamát másodpercben kifejezve.

Alacsony esésszámú lisztből nem lehet jó minőségű kenyeret sütni, így biztosnak kell lenni abban, hogy az áru kiváló minőségű a malmok számára.

 

Ugye Ön is tudja, miért mérünk szedimentációs értéket?

Ritkán szedimentációs érték (Zeleny-féle szám) mérést is végezhetünk, amit pár infravörös gabonaelemző is képes mérni, de manuális gabona minőség vizsgáló módszer is alkalmazható. A módszer alkalmas a búza minőségének meghatározására, főleg fajtanemesítési kísérletekben és agrotechnikai kísérletek kiértékeléséhez használják. Ennél a gabona minőség vizsgáló mérésnél egy rázóhengerbe lisztet, vizet és vegyszereket (indikátor, tejsav, alkohol) helyeznek el, rázatás után megmérik a sikér tejsavas oldatban történő duzzadását, ülepedését. Az üledék térfogatát mm-ben fejezik ki, minél magasabb az értéke, annál jobb a liszt minősége.

 

Ismeri az aflatoxin szennyezettség jelentőségét?

24.jpgEgyre inkább feladat a toxin szennyezettség vizsgálata is a gabona kereskedelemben, főként az Aflatoxin vizsgálat. Ha nem akarja, hogy a szállítmányokat visszafordítsák, vagy tisztításra küldjék aflatoxin fertőzöttségre hivatkozva, ezt is meg kell vizsgálni a lehető leggyorsabban.

Aflatoxin kimutatására szerencsére kifejlesztettek egy nagyon egyszerű és elérhető árú berendezést, ami Monitox 1000 néven ismert az Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft. termékpalettáján. Az Aflatoxin mérő működési elve pofon egyszerű: speciális UV fény alatt a szennyezett szemek igen feltűnő színben „világítanak”, így könnyen megállapítható az Aflatoxin szennyezettség és annak mértéke.

Egy magára adó gabonakereskedő már saját maga mér hektolitertömeget, esésszámot, szedimentációt, aflatoxint és van gabonaelemzője is, hogy mindig pontosan tudjon elszámolni beszállítóival és vevőivel egyaránt. Ennek felszerelésére partnerére talál az Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft. kollégáiban. Hívjon minket bizalommal!

 

Halmai Géza
Termékszakértő
+ 36 70/322-6145
halmai.geza@agrogazda.hu

Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft.
Székesfehérvár, Zsombolyai u. 36.
Tel.: +36 22/322-650, +36 70/618-6225
info@agrogazda.hu, www.agrogazda.hu

agrogazda_hu_2013_modositott_logo_640.jpg

Ha tetszett a hír oszd meg ismerőseiddel!

Kapcsolódó termékek:

Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.

Pályázat