Mezőgazdasági drón » Drón szoftverek

AGRONmaps adatfeldolgozó, kiértékelő szoftver

Leírás

A drónok által rögzített multispektrális képek értelmezéséhez, megértéséhez egy speciális szoftver szükséges. Ha szeretne egy egyszerűen kezelhető szoftverrel többet kihozni a földjeiből, válassza Ön is az AGRONmaps kiértékelő szoftverét!

Klorofill-térkép.jpg- Digitális térképek, georeferált térképek létrehozásához

- Káresemények (vadkár, vízkár, stb.) dokumentálásához

- Növényvédelemhez

- Hozamnövekedés eléréséhez

- Öntözés tervezéséhez

- Tápanyagutánpótlás tervezéséhez

- Menedzsment zónák kialakításához

Hogyan működik ez a rendszer?

AgronMaps_logo.jpgAz AGRONmaps egy online felületű szoftver, mely a drón segítségével készített fotókból koordinátahelyes térképeket generál. Ezeken a térképeken aztán különféle vizsgálatok végezhetők el. A megfelelő monitoring drón csomagot a szükséges analízisek alapján kell kiválasztani. Egyes csomagok csupán hagyományos kamerával rendelkeznek és csak a látható fénytartományt tudják vizsgálni, más kamerák pedig multispektrális képgyűjtésre alkalmasak, így a növények élettani tulajdonságai is vizsgálhatók. A vizsgálati módszerek egy döntéstámogatási rendszert képezhetnek, melyek a megfelelő szaktudással rendelkezőknek nyújtanak kiemelkedően hasznos, becsült információkat.

AGRONmaps működése.jpg

Milyen vizsgálatok végezhetőek az AGRONmaps platformon?

Az RGB minden esetben a látható tartományú színes képeket, vagy térképet jelenti. Ezek a hagyományos digitális fényképezőgéppel készült fotók, vagy az ezekből elkészített ortomozaikok. Mivel látható tartományról van szó, így pl. a kárfelmérések és a tőszámlálás is RGB térképeken alapul. Fizikális vizsgálatok, hagyományos RGB kamerával:

Vizuális_felmérés.jpgVizuális felmérés: koordinátahelyes látható tartományú térkép, mely a tábla egészéről ad nagy felbontású képet. A növényzet fizikális állapotának felderítésére szolgál, azonban számos további vizsgálat alapját is a vizuális felmérés adja.

 

Tőszámlálás.jpgTőszámlálás: A tőszámlálás vizsgálat segít pontosítani a kelési veszteséget, vadkárból, vagy vetési hibából származó hiányokat és alapja lehet egy korai hozambecslésnek is. A tőszámlálás a növény 15-20 cm-es állapotától már jó alapot szolgáltat egy méréshez. A vizsgálat olyan kultúrák esetén végezhető el, melyek jól elkülönülnek egymástól. Ilyen pl. a kukorica, napraforgó, stb. Kalászosokon nem végezhető el!

Növényfedettség.jpgNövényfedettség: A növényfedettségi állapotfelmérés hagyományos RGB kamerával szerelt drónnal is elvégezhető. A multispektrális fotózással szemben nem a növények élettani állapotát, hanem fizikális meglétét tudjuk hamis színek segítségével monitorozni.

 

gyomosodás.jpgGyomosodás: A vetés után ellenőrizhetővé válik a tábla gyomhelyzete, a gyomos területek pontos beazonosításával. Kezelések előtt és után ellenőrizhetőek az állapotok és nyomon követhetőek a beavatkozás eredményei. Az eredmények a differenciált gyomirtás érdekében munkagépre tölthetők.

 

fejlettségi_állapot.jpgFejlettségi állapot: A teljes növényzet fizikális állapotát mutatja, segítségével a növekedési állapotok nyomonkövethetők. A képpont értékek relatív magassági adatokat tartalmaznak, mellyel kirajzolhatóak a felületi különbségek. Ez a vizsgálat leginkább vízszintes, vagy ahhoz közeli táblákon használható. A növényfejlettségi állapotfelmérés speciálisan szántóföldi kultúrákra lett fejlesztve.

vadkár.jpgVadkár felmérés: Területelhatárolásos módszerrel képesek vagyunk meghatározni az álló és a döntött kár arányát, így nagy pontossággal következtethetünk a kár mértékére. A vadkár analízis kizárólag a taposás, túrás és döntési kárra vehető igénybe! Eredménye nagy pontosságú becslésnek tekinthető, mely képes a tábla minden 10 négyzetcentiméterét vizsgálni és növényszinten láthatóvá tenni. Ajánlott a felmérésekhez szakértő segítségét igénybe venni!

domborzat1.jpgDomborzati térkép: A terület domborzati térképének leképezése belvízkezeléshez, mely segít a vízelvezetés megtervezésében. A domborzati digitális térkép segítséget nyújt abban, hogy a csupasz területen ellenőrizzük a kisebb domborzati viszonyokat is.

 

Az NDVI a normalizált differenciált vegetációs index, ami a közeli infravörös sávot használja a növényzet klorofil tartalmának felderítésére. Az NDRE segítségével pedig lehetőség nyílik arra, hogy az előtt felderíthessük a problémát, hogy az szabad szemmel látható lenne. Az NDVI és NDRE indexek kizárólag speciális, multispektrális kamerával vehetők igénybe. A jelenleg elérhető éllettani vizsgálatok multispektrális kamerával:

Reflektancia.jpgReflektancia térkép: a professzionális multispektrális kamerák által készített monokromatikus fotó, mely egyszerre több hullámhosszon készül el a fotózás pillanatában. Így rendszerint annyi fotó készül egy pillanatban, ahány szenzor található a kamerán. Az egy pillanatban készített fotókból egyetlen reflektancia fotót készítünk, majd ezek sokaságából egy térképet, melyeken további multispektrális analízisek születhetnek attól függően, hogy milyen hullámhosszok állnak rendelkezésünkre.

klorofill.jpgKlorofill térkép: ez egy olyan komplex vizsgálat, mely a táblán lévő kultúra klorofilltartalmának eloszlását mutatja meg. Az NDVI-nál sokkal érzékenyebb kisebb változásokra, így jóval korábban reagálhatunk egy esetleges problémára. Teljes egészében magyar fejlesztésű szolgáltatás, mely figyelembe veszi az adott kultúrát és annak növekedési fázisát. Teljes képet nyújt a növényzet fizikai és élettani állapotáról.

Stresszállapot.jpgStresszállapot felmérés: A klorofilltartalom változásainak nyomon követésével kimutatható a növények élettani állapotának megváltozása, a növényi stressz mértéke.  A stressztérkép és a növényfejlettségi állapotfelmérés ötvözésével azonosíthatóak a fokozott környezeti terhelésnek kitett zónák. Rendszeres felvételezéssel tapasztalataink szerint kb. 1-3 héttel hamarabb észrevehetőek a biotikus stresszorok okozta fertőzési gócpontok, mint NDVI-NDRE esetében. Ez lehetővé teszi a gyors beavatkozást közvetlenül a problémás területek azonosítása után. Az időben „elkapott” károsító faktorok megfelelő kezelésével fokozható a terméshozam.

nitrogén2.jpgNitrogén-ellátottság: A multispektrális szenzorokkal a fenológiai különbségek nyomon követése mellett, alapvetően a klorofilltartamat lehet mérni. A nitrogén ellátottság befolyásolja a klorofilltartalmat. Megfelelő számítási módszerekkel a termőterületről készült felvételek elemzésével az AGRONmaps képes kimutatni a talaj nitrogén tartalma és a növény élettani állapota közötti összefüggést. Ennek nyomán  speciális egyenletekkel becsülhető a növény tápanyag ellátottságának mértéke. Ebből kifolyólag pedig a talajba juttatandó nitrogén mennyiség megadható a mezőgazdaságban használt kg/ha dimenzióban.

 

Mennyibe kerül az AGRONmaps szoftver? Milyen költségekkel számoljon?

Minden vizsgálattípusnak van egy hektárra vonatkozó ára, így annak arányában fizet, amekkora területeket feltölt a felületre. A Starter csomag azoknak ajánlott, akik ismerkednek a monitoring drón kínálta lehetőségekkel, de mégis professzionális vizsgálatokat szeretnének kézhez kapni. Prémium hozzáféréssel naponta több tábla is feltölthető, illetve a hektár árakra további 30% kedvezményt is biztosít. A szoftver továbbá javaslatokat, ajánlásokat is tesz, hogy milyen vizsgálatot mikor célszerű elvégezni egy adott kultúrában. Ezen felül segít a kiválasztott vizsgálat és drón ismeretében a repülési paraméterek beállításában is, úgymint repülési magasság, átfedések mértéke, stb.

 

AGRONmaps csomagStarterPrémium
Éves rendszerhozzáférési díj (nettó)Ingyenes65000 Ft
Feltöltési egységek (nettó)20000 Ft50000, 75000, 100000, 200000 Ft
Feltöltési érték (nettó)20000 Ft50000, 81000, 110000, 220000 Ft
Hektár árkedvezmény0%30%
Feltöltési limit3 naponta 1 dbnapi 3 db
Érvényesség30 nap1 év
Extra támogatásnincsemail
Feldolgozási prioritásmax. 5 munkanapmax. 3 munkanap
FelhasználhatóságBelföldBelföld
Min. feldolgozandó terület10 ha10 ha
VizsgálatokNettó hektár árakNettó hektár árak
Vizuális felmérés540 Ft378 Ft
Növényfedettségedettség720 Ft504 Ft
Fejlettség állapot720 Ft504 Ft
Domborzati térkép720 Ft504 Ft
VadkárSávosSávos
Gyomosodás2250 Ft1575 Ft
Tőszámlálás2250 Ft1575 Ft
Klorofill térkép1026 Ft718 Ft
Stresszállapot felmérés1026 Ft718 Ft
Nitrogén-ellátottság3600 Ft2520 Ft

 

 

Az AGRONmaps egy döntéstámogató rendszer, a térképeken és javaslatokon túl mindenképpen egy növényorvosnak / agronómusnak személyesen meg kell győződnie arról, hogy mi történt az adott területen, a drón és a multispektrális kamera NEM váltja ki a szakembert és szaktudást!

Ha tetszett a termék akkor oszd meg ismerőseiddel!

Kapcsolódó termékek:

HOZZÁSZOLÁSOK
Hozzászolások a termékről, írjon Ön is!

» A hozzászoláshoz kérem jelentkezzen be.

Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.

Pályázat